top of page

Proimmun

Prilikom pokretanja Proimmuna 2015. godine i organizacije potpuno nove inovacije za hrvatsko tržište - analize crijevne mikroflore iz uzorka stolice kojom se vidi stanje crijeva i sastav crijevne flore, tragali smo za učinkovitim aktivnim bakterijama koje u kratkom roku daju rezultate, što više jer se u našim analizama mjeri kvantitativno, te se može očitati brojčani pomak. 

GRAFIČKI PRIKAZ NALAZA:

Grafički prikaz upotpunjuje se tekstualnim obrazloženjem.

Na početku smo klijentima na temelju rezultata analize preporučavali probiotičke proizvode koji su tada bili dostupni na hrvatskom tržištu i sadržavali potrebne bakterije, no nažalost na kontrolnim analizama nismo bili zadovoljni pomakom na odnosu bazično unesenih bakterija navedenih na pakiranju proizvoda.


U želji za pomoći klijentima i stečeno povjerenje za tako novi pristup opravdati, željno smo se trudili naći učinkovito djelovanje i poboljšanje stanja.


Zbog toga smo Ganzimmun, koji je jedan od većih i vodećih laboratorija s 25 godina iskustva u Njemačkoj, tražili za pomoć. Zanimalo nas je što oni preporučuju nakon dobivenih rezultata analiza i zašto.
 

Dobili smo odgovor: „Registracijom robne marke "probiotik" i koncepcijom originalnog PROBIOTIK®PUR-a 1995.godine (prije 28 godina) položen je kamen temeljac za probiotičku ideju - i za nutrimmun®. U to je vrijeme PROBIOTIK®PUR bio jedan od prvih višesojnih probiotika na njemačkom tržištu, optimiziran za prirodnu podršku ekosustava u crijevima. Kad se netko od tada isključivo koncentrirao na kvalitetne pripravke za crijeva, onda znate da su kvalitetni i učinkoviti.”


Isprobali smo na nama i našoj obitelji – analiza prije i poslije - te bili oduševljeni da smo našli nešto tako učinkovito

Parent_Life_Positive-reinforcement-for-ADHD-children_Article_812_girl-thumbs-up_ts_5051753

No, tražili smo odgovore na nastala pitanja: 


Kako su pospješili takvu učinkovitost/odnosno gdje je razlika?
Osnovni temelj standardne kvalitete proizvoda nutrimmun® je konstanta, garantirana bakterijska sadržanosti i brojnost aktivnih bakterijskih kultura do zadnjeg dana roka trajanja kao i visoki stupanj prirodne otpornost na želučane i žučne kiseline, sposobnosti za preživljavanje, te proizvodi sadrže isključivo humane ( ljudske sojeve) bakterije. 


Značenje – odnosno što se misli pod pojmom:  

- aktivne kulture?
Prema rječniku definicija: 
aktivan= (lat. activus djelatan) radni, vrijedan, živ, okretan, još u službi, u djelovanju
aktivirati = (lat. activare) staviti u djelovanje, ubrzati, ubrzavati, pospješiti, pospješivati
Zaključak: „ Žive i okretne kulture stavljene u vrijednu radnu službu pospješiti i ubrzati u djelovanju“

Bakterije su prvotno suho zamrznute, trebaju se aktivirati u vodi („rehidrirati“), kako bi mogle izvršiti svoje zadatke u crijevima. Aktivnim bakterijama se smatra broj rehidriranih bakterija spremnih za rad.
Kako provjeriti kvalitetu i aktivnost bakterija? Napravite jogurt ! (recept)


Ono što se kod proizvodnje jogurta događa još u mljekarama, gdje kroz proizvodnju mliječne kiseline iz mlijeka nastaje jogurt, kod praha se odvija u ljudskom tijelu, gdje bakterije aktivno koriste svoje sposobnosti za nas.

- garantirana bakterijska sadržanosti i brojnost do zadnjeg dana roka trajanja
Zahtijevanjem kvalitetne analize svakog punjenja i dokazanom stabilnošću pokazalo se da proizvodi nutrimmun® opstaju pri sobnoj temperaturi. Zajamčena je brojnost metabolički aktivnih bakterijskih kultura, a to znači najmanje 2x109 jedinica (KBE/CFU) po vrećici, do zadnjeg dana roka trajanja proizvoda. 
Znači, nije važna sadržanost bakterije prilikom pakiranja, nego pri isteku roka aktivnih.


- proizvod sadrži ljudske ili životinjske bakterijske sojeve?
Birajte one koje sadrže isključivo ljudske sojeve bakterija.
Još jedna od najvećih prednosti nutrimmun® proizvoda je što sadrže isključivo ljudske sojeve bakterija -  one koje su i inače dio ljudskog probavnog sustava, stoga su potpuno kompatibilne s ljudskim tijelom i mogu se koristiti dugoročno, bez mogućnosti izazivanja štetnih nuspojava ili navikavanja organizma na iste.

- visoki stupanj prirodne otpornost na želučane i žučne kiseline?
Da bi probiotičke kulture mogle doći na mjesto događaja – u crijevo – moraju dobro podnijeti putovanje kroz želudac. Međutim, budući da u želucu vladaju manje gostoljubivi uvjeti, probiotička kultura prirodno mora raspolagati s visokim stupnjem otpornosti na kiselinu, te mora biti robusna. Visoki stupanj otpornosti prema želučanim i žučnim sokovima, te garancija sposobnosti za preživljavanje korištenih bakterijskih kultura, koja je s time povezana, osnovne su pretpostavke za tvrtku nutrimmun®, te se ubrajaju u naše standarde kvalitete. 

- prah vs. kapsule?
Bitno je da dovoljno „igrača“  stigne živih do svog odredišta u crijevima.
Putovanje kroz želudac, s agresivnim kiselinama, želučanim i žučnim sokovima je izazov koji lakše podnesu bakterije iz praha, koje su prije unosa već rehidrirane u čaši vode. Studije dokazuju da je najbolje rehidrirati i na taj način aktivirati suhosmrznute bakterije izvan tijela u neutralnoj tekućini.  Tvrtka nutrimmun® provela je vlastito istraživanje praha i kapsula istog sastava te su prema zaključku istraživanja i boljim karakteristikama svi njihovi pripravci u prahu. Stoga su svi nutrimmun® proizvodi koji sadrže aktivne bakterije pakirani u pojedinačnim vrećicama.

 

1600x900_header_Gut_UK.png

Zašto crijevo?

Specijalist za imunološki sustav, proizvođač hormona, drugi mozak, opskrbljivač energijom – crijeva obavljaju sve ove zadatke i više od toga. Kao središnji zdravstveni organ, ima značajan utjecaj na cjelokupno tijelo i dobrobit. Crijevnoj flori i povezanosti crijeva s mnogim drugim organskim sustavima, kao što je npr. putem osovine crijeva-mozak, osovine crijeva-koža ili osovine crijeva-jetra, pripisuje se važna uloga u razvoju raznih bolesti.


Crijevo je najveći organ,  ima ogromnu površinu, koja iznosi cca 400 m2 što odgovara veličini teniskog igrališta. Crijevo sadrži 80% imunoloških stanica i zbog toga ga nazivamo najvećim imunološkim organom i prvom linijom obrane od mikroorganizama. Sadrži tri razine zaštite: crijevnu floru, crijevnu sluznicu i imunološki sustav. Crijevna sluznica proizvodi svoj vlastiti antibiotik po potrebi (i ukoliko je zdrava). U crijevu se nalazi 500 bilijuna prijateljskih bakterija (sustanarskih zajednica) koje su u raznim ulogama ključnih bioloških sustava, a njihov određeni učinak održava nas zdravima, jer su sve sluznice tijela, npr. oko, pluća, bronhiji, nos, usta, i intimni dijelovi povezani, te u stalnoj interakciji i time po potrebi traže podršku od crijeva (najveći rezervua). Npr. pluća traže da pošalje kratkolančane masne kiseline na aktualnu crtu bojišta za obranu i održavanje ravnoteže i zdravlja.

Dok god su nam crijeva stabilna i uravnotežena, to ima i direktan utjecaj na našu otpornosti i zdravstvenu stabilnost.


Unatoč svim medicinskim, znanstvenim istraživanjima i saznanjima, tek kad smo to iskusili osobno i na našoj bližoj porodici i djeci, postali smo najveći ambasadori „crijeva“.


Psorijaza, Hashimoto, pubertetski prištići otišli su u zaborav između ostalog i regulacijom crijevne mikroflore.
No i život nam je ljepši, jer u crijevu se stvara više od 90% hormona sreće – serotonina, više serotonina djeluje na sve nas 😊


HAPPY GUT- HAPPY ME

happy-gut.jpg
gut-microbes-IBS.jpg

Što je to crijevna mikroflora?

Crijevna mikroflora je, osim za reguliranje probave, zaslužna i za povećanu asimilaciju (resorpciju) vitamina i mineralnih tvari iz crijeva, razgradnju otrova nastalih pri izmjeni tvari u procesu truljenja, proizvodi i oslobađa važne enzime koji nam trebaju za pravilno funkcioniranje mozga i drugih organa, pomažu da izađemo na kraj sa stresom tako što utječu na endokrini, tj. hormonski sustav, pomažu kontrolirati upalne puteve u tijelu, što utječe na rizik od gotovo svih kroničnih bolesti, od astme, alergije na hranu, metaboličkih stanja kao što su dijabetes i pretilost, do autoimunih bolesti i raka. Zato znanstvena istraživanja sve više potvrđuju da su mikrobi u našim crijevima zasebni organ, jednako važan za zdravlje kao i srce, pluća, jetra i mozak. 

 

Danas se može napraviti analiza crijevne mikroflore u Proimmunu  (www.proimmun.hr), a time se vidi stanje crijeva i koje specifične dobre bakterije bi za ravnotežu bilo poželjnije obogatiti.

bottom of page