top of page

Crijevna flora - 100 bilijuna dobrih prijatelja


Naše crijevo udomljuje oko 100 bilijuna bakterija. Poznata pod ranijim nazivom kao crijevna flora, danas se u stručnim krugovima naziva intestinalna mikrobiota. Crijevna flora je prva od naše 3 zaštitne razine u crijevu i usko je povezana s imunološkim intestinalnim sustavom. U našem crijevu stanuje zapravo više bakterija nego što imamo stanica u tijelu. Na taj se način čovjekovo debelo crijevo ubraja u mjesta koja imaju najveći stupanj gustoće stanovnika na svijetu.


Procjenjuje se da oko 1.500 različitih vrsta mikroorganizama koloniziraju naša crijeva. Većina mikrorganizama ima povoljan učinak na zdravlje. Uglavnom ih smatramo korisnima u prevenciji različitih stanja i bolesti.


Jedna trećina naših crijevnih bakterija je kod svih ljudi slična, a dvije su trećine karakteristične za svakoga pojedinog čovjeka – kao mikropski otisak prsta.


Osobito važnim predstavnicima crijevne flore smatraju se bakterije mliječne kiseline, kao što su laktobacili, bifido-bakterije i enterokoki.Što za naše zdravlje znači intestinalna mikrobiota?


Kao važni elementi naših zaštitnih razina crijeva, crijevne bakterije donose puno dobrih karakteristika.

Funkcije naše mikrobiote


Crijevne bakterije su nevidljive, te su unatoč tome važne za naše zdravlje i naš opći osjećaj ugode. Što nam naše crijevne bakterije omogućuju na dnevnoj razini?Mikropska barijera je kvalitetna podrška imunološkom sustavu


Poput gustog travnjaka prirodne bakterije stvaraju zaštitnu barijeru i sudjeluju na taj način u obrani od nepoželjnih patogena i štetnih tvari. Oslobađanjem kiselih proizvoda koji su nastali izmjenom tvari, (npr. mliječna kiselina) omogućuju stabilizaciju pH-vrijednosti crijeva. Regulacija pH-vrijednosti sprječava kolonizaciju stranim klicama što je bitno za održavanje uravnotežene crijevne flore. Naša crijevna flora služi nadalje kao partner za trening imunološkim stanicama koje se nalaze u crijevu i omogućuju djelotvorno imunološko obučavanje kako bismo naučili reagirati na prikladni način na prijatelja i neprijatelja.

Pomoć pri probavi


Crijevne bakterije pomažu kod probave naše hrane i omogućuju kvalitetnu resorpciju hranjivih tvari, sudjeluju u regulaciji metabolizma i stoga predstavljaju važan faktor kod problema s tjelesnom težinom.

Opskrba sluznice crijeva

Određene bakterije crijevne mikroflore oslobađaju kratkolančane masne kiseline koje su od velike važnosti za opskrbu sluznice crijeva. Osobitim se gorivom za stanice mukoze smatra butirat. Butirat, za razliku od drugih masnih kiselina, povoljno djeluje na integritet crijeva i proizvodnju mucina. Mucin je proizvod bakterija koji djeluje stabilizirajuće na arhitekturu crijeva. Kratkolančane masne kiseline imaju pozitivan učinak na pokretljivost crijeva.


Proizvodnja hormona i vitamina

Naša mikrobiota modulira lučenje hormona (npr. serotonina) i proizvodnju esencijalnih mikronutrijenta (vitamini B i K).


Mentalna ravnoteža

Nova saznanja pokazuju da naše crijevne bakterije preko različitih komunikacijskih putova osi, koja povezuje crijevo i mozak, mogu utjecati na neurokemiju našeg mozga. To znači da mikrobiota može na značajni način doprinijeti našem psihičkom zdravlju. To nije važno samo za pacijente koji pate od osjetljivosti crijeva, nego i za ljude koji su izloženi povećanom stupnju stresa.


Prijateljstva treba njegovati...

Mnoge različite bolesti povezane su sa smanjenom raznolikošću i neravnotežom naše mikrobiote, a to pokazuju u sve većoj mjeri aktualna istraživanja. Stoga je za naše zdravlje od velike važnosti održavati raznolikost crijevnih bakterija.


bottom of page