top of page

Crijevna flora - 100 bilijuna dobrih prijatelja


Naše crijevo udomljuje oko 100 bilijuna bakterija. Poznata pod ranijim nazivom kao crijevna flora, danas se u stručnim krugovima naziva intestinalna mikrobiota. Crijevna flora je prva od naše 3 zaštitne razine u crijevu i usko je povezana s imunološkim intestinalnim sustavom. U našem crijevu stanuje zapravo više bakterija nego što imamo stanica u tijelu. Na taj se način čovjekovo debelo crijevo ubraja u mjesta koja imaju najveći stupanj gustoće stanovnika na svijetu.


Jeste li znali da vaše tijelo ima više bakterija nego stanica? Naša crijeva su njihov dom.


Procjenjuje se da oko 1.500 različitih vrsta mikroorganizama koloniziraju naša crijeva. Većina mikrorganizama ima povoljan učinak na zdravlje. Uglavnom ih smatramo korisnima u prevenciji različitih stanja i bolesti.


Jedna trećina naših crijevnih bakterija je kod svih ljudi slična, a dvije su trećine karakteristične za svakoga pojedinog čovjeka – kao mikropski otisak prsta.


Osobito važnim predstavnicima crijevne flore smatraju se bakterije mliječne kiseline, kao što su laktobacili, bifido-bakterije i enterokoki.


Činjenice koje se odnose na našu mikrobiotu:

  1. 100 bilijuna bakterija žive u nama i na nama, a najveći dio bakterija živi u našem crijevu

  2. do sada je poznato oko 1500 različitih vrsta bakterija

  3. mikrobiota svakog čovjeka može težiti do 2 kg

  4. cjelokupnost mikropskih gena nazova se mikrobiom, on obuhvaća 3 milijuna gena što je 150 puta više od naših ljudskih gena

  5. u maternici gotovo da nema klica, odnosno sterilna je- potrebno je oko 2 godine dok naša mikrobiota ne "izraste"

  6. 1/3 naših crijevnih bakterija je slična kod svih ljudi, a 2/3 karakteristična je za svakog čovjeka kao mikropski otisak prsta

  7. naša mikrobiota mijenja se tijekom života, a to ovisi o različitim ekološkim faktorima

  8. smanjeni broj vrsta bakterija u našem crijevu povezan je s različitim bolestima, kao što su npr. kronično-upalne bolesti crijeva


Definicija mikrobioma : mikrobiom predstavlja cjelokupnost svih mikropskih gena, odnosno genoma u ljudskom organizmu


Istraživanje mikrobioma


Predmet istraživanja mikrobioma je utjecaj naših mikropskih sustanara na zdravlje, na nastanak bolesti kao i na njihovoj prevenciji razvojem mnogobrojnih strategija pri liječenju mikrobioma.


Zbog saznanja na području istraživanja mikrobioma koja su u velikoj mjeri otkrivena, porastao je i broj uputa koje se odnose na metaboličke, imunološke, neurološke te epidemiološke faktore utjecaja mikrobiote na zdravlje i na patofiziologiju različitih bolesti.


Što za naše zdravlje znači intestinalna mikrobiota?


Kao važni elementi naših zaštitnih razina crijeva, crijevne bakterije donose puno dobrih karakteristika.

Funkcije naše mikrobiote


Crijevne bakterije su nevidljive, te su unatoč tome važne za naše zdravlje i naš opći osjećaj ugode. Što nam naše crijevne bakterije omogućuju na dnevnoj razini?Mikropska barijera je kvalitetna podrška imunološkom sustavu


Poput gustog travnjaka prirodne bakterije stvaraju zaštitnu barijeru i sudjeluju na taj način u obrani od nepoželjnih patogena i štetnih tvari. Oslobađanjem kiselih proizvoda koji su nastali izmjenom tvari, (npr. mliječna kiselina) omogućuju stabilizaciju pH-vrijednosti crijeva. Regulacija pH-vrijednosti sprječava kolonizaciju stranim klicama što je bitno za održavanje uravnotežene crijevne flore. Naša crijevna flora služi nadalje kao partner za trening imunološkim stanicama koje se nalaze u crijevu i omogućuju djelotvorno imunološko obučavanje kako bismo naučili reagirati na prikladni način na prijatelja i neprijatelja.

Pomoć pri probavi


Crijevne bakterije pomažu kod probave naše hrane i omogućuju kvalitetnu resorpciju hranjivih tvari, sudjeluju u regulaciji metabolizma i stoga predstavljaju važan faktor kod problema s tjelesnom težinom.

Opskrba sluznice crijeva

Određene bakterije crijevne mikroflore oslobađaju kratkolančane masne kiseline koje su od velike važnosti za opskrbu sluznice crijeva. Osobitim se gorivom za stanice mukoze smatra butirat. Butirat, za razliku od drugih masnih kiselina, povoljno djeluje na integritet crijeva i proizvodnju mucina. Mucin je proizvod bakterija koji djeluje stabilizirajuće na arhitekturu crijeva. Kratkolančane masne kiseline imaju pozitivan učinak na pokretljivost crijeva.


Proizvodnja hormona i vitamina

Naša mikrobiota modulira lučenje hormona (npr. serotonina) i proizvodnju esencijalnih mikronutrijenta (vitamini B i K).


Mentalna ravnoteža

Nova saznanja pokazuju da naše crijevne bakterije preko različitih komunikacijskih putova osi, koja povezuje crijevo i mozak, mogu utjecati na neurokemiju našeg mozga. To znači da mikrobiota može na značajni način doprinijeti našem psihičkom zdravlju. To nije važno samo za pacijente koji pate od osjetljivosti crijeva, nego i za ljude koji su izloženi povećanom stupnju stresa.


Prijateljstva treba njegovati...

Mnoge različite bolesti povezane su sa smanjenom raznolikošću i neravnotežom naše mikrobiote, a to pokazuju u sve većoj mjeri aktualna istraživanja. Stoga je za naše zdravlje od velike važnosti održavati raznolikost crijevnih bakterija.


Zaključak


100 bilijuna mikropskih bakterija prate nas i brinu o našem zdravlju.


stoga vrijedi: ne bojte se bakterija jer većina od njih dolazi s dobrim namjerama!


Naše crijevne bakterije u velikoj nam mjeri pomažu, tako da probava, imunološki sustav, naš metabolizam i mentalno zdravlje koje podrazumijeva dobro raspoloženje, mogu besprijekorno funkcionirati.


Uravnotežena mikrobiota s većom raznolikošću vrsta pomaže nam u prevenciji različitih stanja i bolesti.


Jeste li znali...

... da je sastav crijevne flore (raznolikost bakterija) podjednak onom u ustima, sluznici nosa, grlu, probavnom i genitalnom traktu.

Mnoga istraživanja pokazala su da živi bakterijski mikroorganizmi, koriste li se u dovoljno j količini, imaju blagotvorno djelovanje na domaćina poboljšavajući njegovu mikrobnu ravnotežu.bottom of page