top of page

Crijevno-imunološki sustav – veliki potencijal organizma


Naša crijeva, sa svojom ogromnom površinom od cca. 400 m2, predstavljaju najveću graničnu površinu prema vanjskom svijetu. Ovdje se odvija apsorpcija hrane koja nam je potrebna za život. Sve što želi ući u naše tijelo, mora biti podvrgnuto strogoj kontroli.



Stoga ćemo u crijevu pronaći 80% svojih imunoloških stanica koje će nas podržavati uvijek kada je to potrebno – da bismo ostali zdravi!



Koja je uloga crijevno-imunološkog sustava unutar našeg sustava i kako utječe na naše zdravlje?

Na trećem sloju zaštitnih razina crijeva nalaze se mnoge različite imunološke stanice kao što su na primjer makrofagi, prirodne stanice-ubojice ili stanice koje proizvode antitijela.



Ove imunološke stanice nalaze se u sloju vezivnog tkiva sluznice crijeva, u međusobnom su intenzivnom kontaktu te međusobno komuniciraju preko imunoloških tvari koje funkcioniraju kao kurirska služba. Na ovoj razini odvijaju se kompleksni procesi specifične i nespecifične imunološke obrane.


Istovremeno, postoji tijesna povezanost s krvnim i limfnim sustavom. Imunološki sustav povezan s crijevom umrežen je preko ovih sustava sa svim drugim sluznicama, npr. sluznica nosa, usta ili bronhija koje opskrbljuje odgovarajućim antitijelima.

Oralna tolerancija – prepoznavanje prijatelja i neprijatelja


Zadatak imunološkog sustava povezanoga s crijevom jest obraniti se od uzročnika bolesti, ali biti istovremeno tolerantan prema velikome broju stanica u vlastitom tijelu, prema sastavnim dijelovima hrane ili prema korisnim mikroorganizmima u našem crijevu.


Osobito važnu ulogu u tome preuzimaju naše crijevne bakterije. One služe kao partneri za obučavanje našem imunološkom sustavu u crijevu pri čemu brinu kako ćemo ispravno reagirati na strane tvari.


Zaključak


Imunološki sustav povezan s crijevom je treća važna razina u našoj crijevnoj barijeri. Ogroman broj različitih imunoloških stanica štiti nas od neželjenih uljeza. Ovdje se nalazi vrsta imunološke središnjice u kojoj se vrši obuka, provjera i posredovanje. Ovi imunoregulacijski mehanizmi omogućavaju razlikovanje prijatelja od neprijatelja.


Sve informacije koje se nalaze u crijevu prenose se preko krvožilnog limfnog sustava također i u druge obrambene centre u tijelu. Snažno crijevo znači istovremeno i snažan imunološki sustav!


Pročitajte više o prvoj (kliknite ovdje) i drugoj (kliknite ovdje) razini zaštite na našem blogu.



Izvori:



bottom of page