top of page

Zašto disbalans estrogena može biti opasan u menopauzi?


Promjene su normalan tijek našeg života, one slijede naše tijelo kako starimo i pripremaju nas za neki novi period. Svaka promjena za sobom nosi određen stres, bilo pozitivan ili negativan, osjetimo ga posebno mi žene koje tijekom života prolazimo itekako velike promjene uvjetovane hormonima. Menopauza za neke žene prođe s minimalnim posljedicama, no za neke žene predstavlja veliki problem.


Brinući o zdravlju crijeva, olakšavamo simptome menopauze


Drage naše žene, jeste li do sada razmišljale o povezanosti hormona i zdravlja vaših crijeva? Menopauza sa sobom donosi cijeli niz promjena i simptoma pod utjecajem hormona. Kod nekih su promjene jače izražene, a kod nekih slabije. No, brinući o svom crijevu, brinemo se o cjelokupnom našem zdravlju.

Menopauza je karakterizirana kao kraj reproduktivne dobi koju prati pad spolnih hormona estrogena i progesterona te se time može poremetiti ravnoteža crijevnog ekosustava. Ekosustav označava zajednicu organizama različitih vrsta sa svojim staništem. Naša crijeva su igralište za različite organizme kao što su bakterije i gljivice. Ne samo da žive tako nego su i u stalnoj interakciji, podupiru se, ulaze u simbioze, postaju konkurenti.


Poremećena ravnoteža crijevnog ekosustava može se manifestirati sljedećim simptomima:

 • Nadutost: možda se ujutro probudite s ravnim trbuhom, no čim nešto pojedete osjećate se kao da ste u 8. mjesecu trudnoće

 • Zatvor: ponekada prođe i nekoliko dana da nemate potrebu za pražnjenjem

 • Dobivanje na kilaži: česta posljedica smanjene razine estrogena i rada jajnika, a također dolazi i do emocionalnog prejedanja

 • Česte prehlade: menopauza može dovesti do promjena u imunološkom sustavu, čineći žene osjetljivijima na infekcije i bolesti.

 • Kožni problemi: osjećate se kao da ste ponovno u pubertetu jer vam se pojavljuju prištići, akne, ekcemi .

 • Promjene raspoloženja: osobe s lošim zdravljem crijeva također imaju tendenciju ozbiljnih promjena raspoloženja, razdražljivosti, depresije i/ili tjeskobe.

 • „Brain fog“ i problemi s koncentracijom: upala može poremetiti komunikaciju između crijeva i mozga, što dovodi do zbunjenosti i zaboravljivosti.

 • Umor ili nesanica: 90% serotonina u tijelu nastaje u crijevima, nebriga o zdravlju crijeva može dovesti do njegove smanjene sinteze što dovodi do nesanice

 • Bolovi u zglobovima: zatezanje u pokretima, niste više fleksibilne kao prije


Pad razine estrogena


Proizvodnja dvaju hormona koji kontroliraju reproduktivni sustav, estrogena i progesterona, usporava se između 45. i 55. godine iako se dobna granica, nažalost, zbog stila života i pretežno utjecaja stresa sve više pomiče prema mlađoj dobi.


Smanjena razina estrogena povezana je i sa smanjenom raznolikošću crijevnog mikrobioma (skup gena svih mikroorganizama koji nastanjuju crijeva) te smanjenom razinom laktobacila, dobrih bakterija koji proizvode mliječnu kiselinu i štite vaginalno područje od infekcija održavajući nisku pH vrijednost. Niska pH vrijednost označava kisele uvjete koji nisu pogodni za rast problematičnih bakterija te time dolazi do sprječavanja nastanka infekcija.

Smanjenje estrogena tijekom menopauze i postmenopauze dovodi do povećanja razine pH uslijed čega dolazi do pojave štetnih bakterija i češćih bakterijskih infekcija, stoga djelujte preventivno tako da povećate unos hrane bogate probiotičkim bakterijma ili koristite probiotike u obliku dodataka prehrani.


Estrogen utječe na sastav crijevnog mikrobioma, ali i obrnuto. Postoji podskup bakterija koji se zove estrobolom i koji specifično radi na metabolizmu estrogena. U zdravom i uravnoteženom crijevu, estrobolom održava homeostazu. Neuravnotežen i poremećen mikrobiom može uzrokovati nedostatak ili višak slobodnog estrogena. Slijedom toga, sigurno će se pojaviti zdravstveni problemi povezani s estrogenom.


Određene crijevne bakterije posjeduju gene za izradu enzima zvanog beta-glukuronidaza koji estrogen unutar crijeva kemijski aktivira i time vraća u cirkulaciju.


Određena razina beta-glukuronidaze važna je za normalnu recirkulaciju endogenih komponenti poput vitamina D, bilirubina, hormona štitnjače i gore spomenutog estrogena. Disbalans u crijevnoj mikrobioti (disbioza) može dovesti do povećanja ili smanjenja razine beta-glukuronidaze. Povećana aktivnost ovog enzima može dovesti do povećane cirkulacije toksina, lijekova, hormona, karcinogenih tvari u tijelu. S druge strane, smanjena razina ukazuje na smanjenu crijevnu apsorpciju.


Razina beta-glukuronidaze može se testirati iz uzorka stolice. Za više informacija oko analize možete kontaktirati Centar zdravlja crijeva Proimmun (www.proimmun.hr).


Menopauza je prirodan proces koji ne možemo izbjeći, ali možemo si ga uvelike olakšati


Mnogi se simptomi mogu jednostavno riješiti mijenjanjem svakodnevnih životnih navika. Hranite se zdravo, vježbajte, prestanite pušiti, ograničite konzumaciju alkohola. Sve to će poboljšat vaše cjelokupno zdravlje uz ublažavanje simptoma menopauze i smanjenje rizika od budućih zdravstvenih problema.


Kako mogu povećati razinu estrogena?


Estrogen je prirodno prisutan u mnogim namirnicama – vaši jajnici nisu jedini izvor. Dakle, možete nadopuniti zdravu prehranu sljedećim namirnicama bogatim estrogenom:

 • Suho i zrelo voće poput marelica, jagoda, breskvi, naranča

 • Povrće uključujući batat, mrkvu, kelj, celer

 • Tofu i drugi proizvodi od soje

 • Grah i leća

 • Sjemenke lana i sezama

 • Masline i maslinovo ulje

 • Majčina dušica, kadulja, kurkuma


Zašto koristiti probiotike?


Probiotike možemo nazvati i malim vojnicima koji nas čuvaju i kada ih unosimo u naš organizam, oni brinu o našem zdravlju na mnogo načina, a neki od njih su:

 • Ublažavanje probavnih tegoba i smanjenje nadutosti: određene vrste probiotika mogu ublažiti nadutost i pospješiti lakšu probavu.

 • Promicanje redovitog pražnjenja crijeva: pokazalo se da probiotici, osobito sojevi poput Bifidobacterium lactis i Lactobacillus acidophilus, poboljšavaju peristaltiku crijeva i ublažavaju zatvor povećavajući učestalost stolice

 • Poticanje apsorpcije hranjivih tvari za optimalno opće zdravlje: Probiotici podupiru apsorpciju hranjivih tvari poboljšavajući sposobnost crijeva da razgrađuju i apsorbiraju bitne vitamine, minerale i antioksidanse.

 • Jačanje imunološkog sustava: 80 % imunoloških stanica nalazi se upravo u crijevu.

 • Poboljšanje kvalitete sna i raspoloženja: Postoje studije koje pokazuju da određene bakterije djeluju na ublažavanje simptoma anksioznosti i depresije te da snižavaju kortizol

 • Pospješuju mršavljenje: Probiotici produciraju kratkolančane masne kiseline koje onda smanjuju masno tikvo.


Kako prepoznati kvalitetan probiotik u moru probiotika na tržištu?


Vrlo jednostavno! – napravite jogurt


Sa samo 2 vrećice MyBIOTIK®PUR-a u 1l mlijeka (može i kozje, sojino, kokosovo mlijeko) napravite ukusan probiotički jogurt.


Ono što se kod proizvodnje jogurta događa još u mljekarama, gdje kroz proizvodnju mliječne kiseline iz mlijeka nastaje jogurt, kod praha se odvija u ljudskom tijelu, gdje bakterije aktivno koriste svoje sposobnosti za nas.


Nutrimmun® proizvodi zadovoljavaju sve ove kriterije kvalitete i sadrže isključivo mješavine bakterijskih kultura ljudskog probavnog sustava.


Probiotici su dobre bakterije koje pronalazimo u našem crijevnom mikrobiomu, a kako biste saznali koje bakterije vi imate te koji konkretno probiotik bi bio najbolji izbor, neinvazivnim putem, iz uzorka stolice napravite analizu mikrobioma u Centru zdravlja crijeva Proimmun.


*Članak je u informativne svrhe u vezi s probioticima i drugim dodacima prehrani te nema namjeru ukazati na to da je bilo koja tvar spomenuta u ovom članku namijenjena dijagnosticiranju, liječenju, ublažavanju ili prevenciji bilo koje bolesti.


Comments


bottom of page