top of page

3 zaštitne razine crijeva = 3 obrambene linije našeg zdravlja


Da bi moglo optimalno ispuniti svoju ključnu ulogu bitnu za naše zdravlje, zdravo je crijevo na nekoliko razina opremljeno učinkovitim kontrolnim i zaštitnim mehanizmima. Tri zaštitne razine međusobno su tijesno povezane i surađuju poput nazupčenoga mrežnog sustava.


Prva razina zaštite – crijevni mikrobiom


Naime, stjenka crijeva je obložena debelim slojem korisnih crijevnih bakterija koje nazivamo crijevnom florom (crijevni mikrobiom). Crijevna flora je naš nevidljivi unutarnji mikrosvijet u kojem živi kolonija mikroorganizama okarakterizirana kao dobro organizirana sustanarska zajednica čiji zajednički utjecaj nas održava zdravim. U crijevu se nalazi 100 bilijuna prijateljskih bakterija koje ukupno teže oko 1,5-2 kilograma. Crijevna flora ima ulogu filtera, ali i barijere koja nas svojim mehanizmima štiti od neželjenih bakterija i obučava imunološki sustav da razlikuje prijatelja od neprijatelja.


Druga razina zaštite – sluznica crijeva (intestinalna mukoza)


Naša crijevna sluznica oblaže šupljinu crijeva, a građena je od jednoslojnog cilindričnog epitela s mikrovilima i rahlog vezivnog tkiva koje obiluje krvnim i limfnim žilama te živcima. Između cilindričnih stanica epitela nalaze se vrčaste stanice koje luče gusti sekret, mukus. Crijevna sluznica zajedno s crijevnom florom tvori zaštitni neprobojni zid čija je svrha zaštita od ulaska neželjenih tvari i bakterija.


Treća razina zaštite – imunološki sustav (intestinalni imunološki sustav)


U obliku limfoidnog tkiva duž čitavog probavnog trakta nalazi se veliki broj različitih imunoloških stanica koje nazivamo imunološkim sustavom. Crijevo je najveći imunološki organ u kojem se nalazi zadivljujućih 80% imunoloških stanica i zbog te činjenice crijevo predstavlja prvu liniju obrane od patogena.




Zaključak


Crijevna flora zajedno s crijevno-imunološkim sustavom predstavlja homeostatski funkcionalni stup koji se na različitim razinama brine o zaštiti našeg crijeva.



Jeste li znali..

... da živi bakterijski organizmi štite podjednako u nosu, ustima, grlu, probavnom i genitalnom traktu

Mnoga istraživanja pokazala su kako živi bakterijski organizmi, koriste li se u dovoljnoj količini imaju blagotvorno djelovanje na domaćina poboljšavajući njegovu mikrobnu ravnotežu.


Izvori:

https://nutrimmun.de/de/anwendungsbereiche/schutzebenen-des-darms/

https://www.lebenskraftpur.de/alles-wichtige-ueber-deine-darmflora-das-mikrobiom/

bottom of page