Osjetljivost na infekciju
Osobe s jakim imunološkim sustavom rijetko se razbole. Ako dobiju simptome, bolest je često kraća ili manje teška. Primjerice, dobiju vrućicu u večernjim satima i znatno su spremniji za sljedeći dan. Svatko tko se stalno bori s grloboljom, kašljem, curenjem nosa i drugim simptomima prehlade, smatra se podložnim infekciji.

Što su infekcije i kako se razvijaju?
Općenito, infekcija je prodiranje patogena u organizam, u kombinaciji s množenjem patogena i imunološkim odgovorom zaraženog organizma. Te imunološke reakcije mogu izazvati upalu praćenu vrućicom, proljevom i drugim simptomima.

Zašto su neki ljudi podložniji infekciji od drugih?
Nikad nismo sigurni od prehlade. Jakost djelovanja imunološkog sustava individualno se razlikuje. S jedne strane, genetska predispozicija igra ulogu, s druge strane utjecaj okoline i stil života mogu imati značajan utjecaj na obranu.

Bakterijski sastav u crijevima, crijevna mikrobiota, također utječe na imunološki sustav. Većinu crijevnih bakterija formiramo u prvih 1-3 godine života. Taj proces započinje rođenjem, a pod utjecajem je različitih faktora. Način rođenja ima posebno veliki utjecaj. Djeca rođena vaginalnim putem prva su u kontaktu s majčinim bakterijama u rodnom kanalu. To je prirodni temelj dječjem crijevnom mikrobiomu. Djeca kojima je potreban carski rez prvi su u kontaktu s bakterijama kože i bolničkim okolišem. Dakle, djeca carskim rezom imaju različitu početnu mikrobiotu u crijevima od vaginalno rođene djece.
Baš kao što se naša crijevna mikrobiota razvija u prvim godinama života, tako se naš imunološki sustav može tek polako razvijati i vježbati kako pravilno postupati sa patogenima i stranim tvarima. Stoga je sasvim normalno da mala djeca u prosjeku obolijevaju mnogo češće od odraslih.
Sastav mikrobiote mijenja se s godinama, a s njim i rad imunološkog sustava. Raznolikost crijevnih bakterija i broj imunoloških stanica smanjuju se u 60-godišnjaka, što može dovesti do povećane osjetljivosti na infekcije.

Ovisno o prehrani i životnim uvjetima, funkcionalnost imunološke otpornosti može se mijenjati tijekom života. Sljedeći čimbenici narušavaju obrambene funkcije:
nedostatak hranjivih tvari, malnutricija ili smanjena resorpcija može dovesti do povećane osjetljivosti na infekcije
snažan fizički stres, na primjer sportovi visokog performansa utječe na proizvodnju i rad imunoloških stanica
ljudi koji se oporavljaju od infekcije obično su oslabljeni i stoga podložniji daljnjim infekcijama
uzimanje antibiotika koji uništavaju korisne bakterije u crijevima
mentalni stres
nedostatak sna
dijabetes
pušenje utječe na funkciju bijelih krvnih zrnaca
pretilost, visok kolesterol, visoka razina lipida u krvi i učestala konzumacija alkohola
Ako želite sustavno podržati vašu obranu, mikrohranjive tvari koje se nalaze u NUTRIGLUCAN® proizvodu, mogu vam pomoći.
Izvor: https://nutrimmun.de/de/anwendungsbereiche/infektanfaelligkeit/