top of page

PROBIOTICI – posebne vrste bakterija


U našem crijevu gomilaju se milijarde bakterija koje nam čine dobra djela. S njima ne živimo samo u simbiozi, već ih čak nužno trebamo da bismo vodili zdrav život. Ponekad različite vanjske okolnosti, kao npr. antibiotici ili jednolična ishrana mogu biti odgovorni za to da naš crijevni ekološki sustav „ispadne“ iz ravnoteže. U tom slučaju nastupaju probiotici. Ovaj se pojam koristi za posebnu vrstu dobrih bakterija: riječ „probiotik“ potječe iz grčkog jezika te znači „za život.“


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definirala je u 2001. godini probiotike na sljedeći način:

Bakterije važne za život, odnosno za naše tijelo, pojavljuju se prirodno u našem crijevu. Ondje nam omogućuju da se dobro osjećamo te da budemo zdravi.


Također, pomoću spretnih mehanizama potiskivanja sprečavaju razvoj uzročnika bolesti. Ove bakterije zauzimaju postojeća mjesta te putem stvaranja kratkolančanih masnih kiselina omogućuju nastajanje dobre okoline. Osim toga, one su važni partneri za trening našeg imunološkog sustava.


Probiotičke bakterije u našem crijevu nastanjuju određene životne prostore. Na primjer, laktobacili vole klimu/uvjete tankog crijeva. Suprotno tome, bifidobakterije se dobro razvijaju u debelom crijevu.


Ovi korisni predstavnici bakterija u crijevu naši su cjeloživotni prijatelji jer danas točno znamo da bez ove korisne mikropske zajednice ne bismo bili sposobni za život. Kako ova sustanarska zajednica živi i radi u crijevu, saznat ćete na linku intestinalna mikrobiota (crijevna flora).

Već prije više od 100 godina imunolog, te nositelj Nobelove nagrade, Ilja Iljitsch Metschnikow postavio je tezu da bakterije mliječne kiseline poboljšavaju naše zdravlje te čak mogu djelovati tako da produžuju život. Polazište njegove hipoteze bilo je dugovječnost bugarskih gorskih seljaka, koji su konzumirali visoki udio fermentiranih mliječnih proizvoda. Na taj je način Metschnikoff bio prvi znanstvenik koji je u znanstvene rasprave unio pozitivne učinke bakterija mliječne kiseline te njihove terapeutske koristi. Ovo saznanje smatra se trenutkom nastanka probiotika.


Moderno istraživanje mikrobioma potvrđuje tradicionalno znanje


Moderne metode analize omogućile su posljednjih 20 godina stjecanje znanja o mehanizmima probiotičkih mikroorganizama.

Zahvaljujući vrlo brzom razvoju na području istraživanja mikrobioma možemo koristiti mnoga pouzdana klinička ispitivanja. Ovaj porast saznanja ukazuje sve više na veliko značenje ekološkog sustava crijeva za vlastito zdravlje te kako osobno možemo pozitivno utjecati na održavanje funkcije crijeva i imunološkog sustava.


Od čega se sastoji kvalitetni probiotik?

Visokokvalitetni probiotici moraju ispuniti određene kvalitativne zahtjeve pa su pri izboru ispravnog probiotika važni sljedeći aspekti:

„who is who“ – specifičnosti, koje se odnose na bakterije

Karakteristike koje sadrži svaka bakterija načelno su specifične, a to se označava kao specifičnost rodoslovnog stabla. To znači da se na temelju sposobnosti određenog probiotičkog rodoslovnog stabla ne može zaključiti da neko drugo, makar i srodno stablo, posjeduje jednake ili slične sposobnosti.


Ovo se činjenično stanje može najjednostavnije ilustrirati na primjeru modela automobila. Iako su gospodin Meier i gospodin Schulz obojica oduševljeni vozači Golfa, gospodin Meier vozi model sa 180 konjskih snaga, a gospodin Schulz vozi model sa 70 konjskih snaga. Izvana nije vidljivo da gospodin Meier ima na raspolaganju jaču snagu motora od gospodina Schulza te na taj način pobjeđuje u svakoj utrci.




Prirodna otpornost na kiselinu kao standard kvalitete

Da bi probiotičke kulture mogle doći na mjesto događaja – u crijevo – moraju dobro podnijeti putovanje kroz želudac. Međutim, budući da u želucu vladaju manje gostoljubivi uvjeti, probiotička kultura prirodno mora raspolagati s visokim stupnjem otpornosti na kiselinu, te mora biti robusna. Visoki stupanj otpornosti prema želučanim i žučnim sokovima, te garancija sposobnosti za preživljavanje korištenih bakterijskih kultura, koja je s time povezana, osnovne su pretpostavke za tvrtku nutrimmun, te se ubrajaju u naše standarde kvalitete.


Izvori:

https://nutrimmun.de/de/probiotika/

http://docplayer.org/41461165-Unterstuetzung-des-immunsystems-durch-probiotika.html

bottom of page