top of page

Kako u moru probiotika odabrati kvalitetan?


U našem crijevu gomilaju se milijarde bakterija koje nam čine dobra djela. S njima ne živimo samo u simbiozi, već ih čak nužno trebamo da bismo vodili zdrav život. Ponekad različite vanjske okolnosti, kao npr. antibiotici ili jednolična ishrana mogu biti odgovorni za to da naš crijevni ekološki sustav „ispadne“ iz ravnoteže. U tom slučaju nastupaju probiotici. Ovaj se pojam koristi za posebnu vrstu dobrih bakterija: riječ „probiotik“ potječe iz grčkog jezika te znači „za život.“


Što su to probiotici?

Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) definirala je 2014. godine probiotike kao; "žive mikroorganizme koji, kada se daju u odgovarajućim količinama, imaju blagotvoran zdravstveni učinak na domaćina."


Najčešće korisne bakterije su Lactobacillus i Bifidobacterium.


Bakterije važne za život, odnosno za naše tijelo, pojavljuju se prirodno u našem crijevu. Ondje nam omogućuju da se dobro osjećamo te da budemo zdravi.


Pomoću spretnih mehanizama potiskivanja sprečavaju razvoj uzročnika bolesti. Ove bakterije putem stvaranja kratkolančanih masnih kiselina omogućuju nastajanje dobre okoline. Osim toga, one su važni partneri za trening našeg imunološkog sustava.


Probiotičke bakterije u našem crijevu nastanjuju određene životne prostore. Na primjer, laktobacili vole klimu/uvjete tankog crijeva. Suprotno tome, bifidobakterije se dobro razvijaju u debelom crijevu.


Probiotici mogu pružiti toliko nevjerojatnih dobrobiti za svakoga tko ih uvrsti u svoju redovnu rutinu. Ponekada način na koji živimo; prehrana, antibiotici, stres, utječu na harmoniju našeg crijevnog mikrobioma uzrokujući disbalans, tu na scenu stupaju probiotici. Ako se ponekada, ili čak redovito susrećete s problemima poput zatvora, neredovitosti u probavi, nadutosti ili proljeva, ili vam je liječnik prepisao antibiotik - hrana bogata probioticima i ciljani probiotički dodaci će vam pomoći u očuvanju zdravlja crijevnog mikrobioma, uz dodatnu pogodnost poboljšanja imuniteta.


Ovi korisni predstavnici bakterija u crijevu naši su cjeloživotni prijatelji jer danas točno znamo da bez ove korisne zajednice ne bismo bili sposobni za život. Kako ova sustanarska zajednica živi i radi u crijevu, saznat ćete na linku crijevna flora.


Koje kriterije kvalitete mora probiotik zadovoljiti?


Visokokvalitetni probiotici moraju ispuniti određene kvalitativne zahtjeve pa su pri izboru ispravnog probiotika važni sljedeći aspekti:

  • točna/detaljna specifikacija i deklaracija rodoslovnog stabla koje se odnosi na bakterije

  • učinkovito doziranje najmanje 10^9 kultura po dozi

  • prirodna otpornost prema želučanim i žučnim kiselinama

  • sposobnost za život te visoki stupanj aktivnosti u pogledu izmjene tvari

  • dostatna stabilnost

  • provjerena i sigurna upotreba, odsutnost nuspojava čak i kod dugotrajne uporabe

  • bez glutena, kvasca, laktoze, životinjskih bjelančevina

  • dokazana djelotvornost kroz studije



„who is who“

Karakteristike koje sadrži svaka bakterija načelno su specifične, a to se označava kao specifičnost rodoslovnog stabla. To znači da se na temelju sposobnosti određenog probiotičkog rodoslovnog stabla ne može zaključiti da neko drugo, makar i srodno stablo, posjeduje jednake ili slične sposobnosti.


Zapamtite: probiotici imaju sposobnosti specifične za rodoslovno stablo jer se probiotičke kulture razlikuju po svojim obilježjima.


Iznimno je važno na temelju znanstvenih dokaza naglasiti općenito prihvaćenu činjenicu da nisu svi probiotici isti. Nije svejedno koje probiotičke sojeve koristimo. Učinkovitost sojeva dokazana je znanstvenim istraživanjima, a rezultati istraživanja dobiveni s određenim sojem ne mogu se primjenjivati na neke druge neistražene sojeve. Podaci o rodu, vrsti i soju osnovni su podaci o određenom probiotiku, pa je stoga pri izboru iznimno važna točna taksonomska identifikacija probiotika. Drugim riječima, prilikom uzimanja određenog soja moramo znati njegovo „ime i prezime“ i provjeriti koliko je znanstvenih studija provedeno u svrhu provjere učinkovitosti i neškodljivosti za taj soj, što nam potvrđuje oznaka soja i broj istaknut pokraj „imena i prezimena“ probiotičke kulture.


Npr. Lactobacillus plantarum W24; rod Lactobacillus; vrsta plantarum; oznaka soja W24

– Broj npr. W24 ( garantira porijeklo i transparentnost provedenih studija).


Jedna od najvažnijih stvari koju ovdje treba imati na umu je soj jer on određuje dobrobit za zdravlje. U osnovi to znači da čak i ako dva roda probiotika imaju isti vrstu, mogu imati različit soj koji nudi različite zdravstvene prednosti ili ukoliko nije definiran soj, pitanje su provedene studije o čemu nam govori broj naveden uz „ime i prezime“ probiotika, zato je jako bitno kada tražite probiotik da to ime bude potpuno napisano.


Prirodna otpornost na kiselinu kao standard kvalitete

Ono što određuje kvalitetu probiotika je otpornost na želučane i žučne kiseline te sposobnost reaktivacije. Da bi probiotičke kulture mogle doći na mjesto događaja – u crijevo – moraju dobro podnijeti putovanje kroz želudac. Međutim, budući da u želucu vladaju manje gostoljubivi uvjeti, probiotička kultura prirodno mora raspolagati s visokim stupnjem otpornosti na kiselinu, te mora biti robusna.


Visoki stupanj otpornosti prema želučanim i žučnim sokovima, te garancija sposobnosti za preživljavanje korištenih bakterijskih kultura, koja je s time povezana, osnovne su pretpostavke za tvrtku nutrimmun®, te se ubrajaju u standarde njihove kvalitete. Aktivnim bakterijama se smatra broj rehidriranih bakterija spremnih za rad. Studije dokazuju da je najbolje rehidrirati i na taj način aktivirati suho smrznute bakterije izvan tijela u neutralnoj tekućini. Stoga su svi nutrimmun® proizvodi pakirani u pojedinačnim vrećicama.


Zašto nije dovoljno pojesti jogurt?


Prirodni jogurt je zdrava namirnica koja je oduvijek bila cijenjena ne samo zbog svog okusa.

Međutim, kulture koje se tradicionalno koriste za proizvodnju jogurta nisu dovoljne za zaštitu crijevne flore tijekom npr. antibiotske terapije.


Količine korištenih bakterijskih kultura kao i odgovarajući bakterijski sojevi primarno su odabrani s obzirom na proizvodnju jogurta i stoga nisu posebno usmjereni na potporu crijevne flore.


Zašto se prednost daje višesojnim probioticima u odnosu na one s jednim sojem?


Jednosojni i višesojni probiotici razlikuju se po svom sastavu; dok jednosojni probiotici sadrže samo bakterijske sojeve jedne vrste, višesojni probiotici se sastoje od bakterijskih sojeva različitih vrsta i često različitih rodova.


Koncept probiotika s više vrsta temelji se na načelu da probiotici koji sadrže više sojeva probiotičkih bakterija pokazuju sinergističke učinke. Višesojni probiotici imaju bolji učinak od pojedinačnih bakterijskih kultura jer se mogu međusobno nadopunjavati i pojačavati njihove koristi. Neki sojevi mogu stvarati bolje uvjete za rast drugih bakterija ili im pomoći da bolje opstanu u probavnom sustavu („timski igrači“). Međutim, procjena je li indiciran jedno- ili višesojni probiotik uvijek treba ovisiti o području primjene i kliničkim podacima.


Prah vs. Kapsule


Probiotici se obično nude u kapsulama ili u prahu. Prednost praha je što se prvo otapa u vodi. Liofilizirane bakterije ponovno se aktiviraju u nježnom okruženju prije nego što dospiju u kiseli gastrointestinalni okoliš. Imaju dovoljnu stabilnost na želučanu kiselinu i probavne sokove i u crijeva dolaze metabolički aktivni. Bakterije aktivno koriste svoje sposobnosti za nas. Osim toga, prašak je posebno pogodan za djecu ili osobe koje ne vole gutati kapsule.


Kako provjeriti kvalitetu i aktivnost bakterija? - Napravite jogurt!

Ono što se kod proizvodnje jogurta događa još u mljekarama, gdje kroz proizvodnju mliječne kiseline iz mlijeka nastaje jogurt, kod praha se odvija u ljudskom tijelu, gdje bakterije aktivno koriste svoje sposobnosti za nas.

(recept pronađite na naslovnici: https://www.proimmun-plus.hr/)




Izvori:

https://nutrimmun.de/de/probiotika/

http://docplayer.org/41461165-Unterstuetzung-des-immunsystems-durch-probiotika.html



bottom of page