top of page

LEAKY GUT - sindrom crijevne propusnosti


Naša crijevna sluznica malo je čudo. Iako je ova unutarnja stjenka vrlo tanka, može nas učinkovito zaštititi od neželjenih napadača dok apsorbira sve potrebne hranjive tvari iz prehrane. Kako bi naša crijevna sluznica mogla ispuniti ove važne zadatke, sama mora biti optimalno opskrbljena hranjivim tvarima i bez znakova prisutnosti upale. Određene bolesti mogu uzrokovati gubitak integriteta između staničnih sveza i utjecati na nastanak crijevne propusnosti koju poznajemo i kao "leaky gut". "Leaky gut" se povezuje s raznim bolestima i širokim rasponom znakova i simptoma.



Najčešće posljedice propusnih crijeva su:

  • preosjetljivost na hranu

  • alergije

  • atopijske promjene

  • upalne crijevne bolesti

  • autoimune bolesti

  • metabolički sindrom.


Jeste li znali...

... da dugoročni disbalans crijevne flore dovodi do propusnosti crijeva koja može dovesti do:

  • poremećaja krvne slike

  • iscrpljenosti kao posljedice manjka vitamina i minerala u organizmu


Neravnoteža sastava crijevnih bakterija (crijevnog mikrobioma), poznatija kao disbioza s posljedičnom sustavnom migracijom bakterija ili endotoksina, jedan je od ključnih čimbenika u pozadini nastanka crijevne propusnosti. Stoga je preporuka za suzbijanje propusnosti crijevne sluznice ciljana podrška crijevnoj sluznici koja podrazumijeva izgradnju zdravog i raznolikog crijevnog mikrobioma i jačanje crijevne stjenke.

Prevencija crijevne propusnosti



Zaključak


Sindrom propusnosti crijeva (engl. leaky gut) je zdravstveni problem koji mnogi nazivaju bolesti modernog doba. Riječ je o poremećaju koji se javlja kao posljedica oštećenja crijevne stjenke. Povećana razina propusnosti crijeva okarakterizirana je prolaskom endotoksina kroz crijevnu barijeru u krvotok što se posljedično odražava na povećanje upalnih procesa koji utječu na nastanak mnogobrojnih bolesti. Uzimajući u obzir sve navedeno, zaključak je da pomoć mikrobiomu kreće iznutra promjenom prehrambenih navika i kvalitetnom podrškom crijevnoj stjenci i sluznici.



Izvori:



bottom of page