top of page

Kako ojačati imunitet


U današnje je vrijeme jasno da je crijevo moćan imunološki organ 21. stoljeća. Mnogobrojne studije dokazuju da je disbalans crijeva usko povezan s različitim bolestima te da je zdravlje crijeva jednako zdravlju cijelog organizma. S obzirom da razvoj, raznolikost i stabilnost, crijeva su vrlo osjetljiva na način života i prehrambeni koncept pojedinca. Zato je bitno djelovati preventivno probiotičkom ili simbiotskom terapijom, ali i kurativno, kada je to potrebno i moguće, imajući u cilju dugotrajnu stabilizaciju koja podrazumijeva poboljšanje opskrbe hranjivim tvarima, ojačavanje crijevne flore i uravnoteženje obrambene funkcije.



Što možete učiniti kako biste podržali svoj imunitet?


Zdrava prehrana s dovoljno vitalnih tvari, dovoljno sna i redovita tjelovježba temelj su zdravlja. Priuštite si faze opuštanja iznova i iznova. Ako se ovim područjima posveti najbolja moguća pažnja, možete optimalno podržati svoj imunološki sustav - što je najbolji preduvjet za borbu protiv infekcije!


Vitamin D poboljšava nespecifični imunološki odgovor. U zimskim mjesecima često postoji manjak jer je potrebna UV svjetlost za sintezu vitamina D u koži. Nedostatak je, dakle, povezan s povećanom osjetljivošću na infekcije.


Adekvatan unos cinka važan je za podršku imunološkog sustava i borbu protiv infekcija. U vremenima oslabljenog imunološkog sustava, cink, posebno u kombinaciji s vitaminom C, može pomoći u zaštiti tijela od patogena i sprječavanju infekcije.


Selen jača imunitet te je antioksidans. Oba svojstva pomažu u zaštiti tijela od napada.


Hladna stopala šalju živčane signale koji sužavaju krve žile u nosu i grlu. Upravo na ovom potencijalnom ulaznom mjestu za viruse i bakterije postoji nedostatak kisika u imunološkim stanicama što uljezima olakšava ulaz u sustav. Zato je važno da stopala budu lijepa i topla.


Obratite pažnju na svakodnevno opuštanje. U doba stresa i nemira, naše je tijelo posebno osjetljivo na infekcije. U tim je situacijama važno odvojiti vrijeme za opuštanje uma i tijela. mogućnosti za to su vježbe disanja, meditacija ili joga da se opušteno suočite sa stresnom svakodnevicom i da infekcijama ne pružite nikakve šanse.


Naizmjenične kupke ne samo da potiču cirkulaciju krvi već također potiču cirkulaciju imunoloških stanica u tijelu.


Često pranje ruku može značajno smanjiti infekcije, posebno u zimskim mjesecima, vrijeme u kojem postoji rizik od infekcije.


Smijeh vas održava zdravima! Prilikom smijeha oslobađaju se vlastiti hormoni sreće (endorfini) i povećane obrambene stanice. Hormoni stresa poput kortizola i adrenalina u tijelu se smanjuju, krvni tlak pada, raspoloženje raste i patogeni nemaju šanse!


Obavezno se dovoljno naspavajte. Ljudi trebaju 7- 8 sati sna dnevno kako bi regenerirali tijelo i imunološki sustav te napunili baterije.


Adekvatna vlaga zraka važna je za održavanje vlažne sluznice i stoga je neprobojna za mikrobe.




*Članak je u informativne svrhe u vezi s probioticima i drugim dodacima prehrani te nema namjeru ukazati na to da je bilo koja tvar spomenuta u ovom članku namijenjena dijagnosticiranju, liječenju, ublažavanju ili prevenciji bilo koje bolesti.


bottom of page