top of page

Kako smanjiti nadutost?


Sigurno ste nekada osjetili onaj nelagodan osjećaj zatezanja i napetosti u trbuhu (mnogi ljudi ovaj osjećaj opisuju kao da im netko „rasteže crijeva“) poput prepunjenosti u području želuca ili crijeva, u tom slučaju vjerojatno ste iskusili nimalo ugodnu – nadutost!


Nadutost u nekim slučajevima može biti popraćena vidljivo nadutim (natečenim) trbuhom, čujnom peristaltikom te flatulencijom (ispuštanjem vjetrova).


Osjećaj može varirati od blago neugodnog do jako bolnog te obično nestane nakon nekog vremena, ali za neke ljude to je problem koji se ponavlja. Nadutost može, ali i ne mora biti vezana uz hranu, neke namirnice poput mahunarki mogu uzrokovati kratkotrajnu nadutost, međutim ukoliko problem nadutosti ne nestane, bilo bi dobro napraviti dodatne analize iz stolice kako bi se otkrio uzrok ovog problema ili se posavjetovati sa vašim liječnikom.


Što uzrokuje nadutost?


1. Višak crijevnih plinova (meteorizam) najčešći je uzrok nadutosti.

Plinovi su prirodni nusprodukt probave te obično prolaze spontano, ali previše crijevnih plinova može upućivati na problem sa probavom. Dok plinove možete unijeti gutanjem zraka ili pijenjem gaziranih pića, ti plinovi većinom izlaze kroz podrigivanje prije nego što dospiju u crijeva.


„Svaki čovjek proizvede dnevno 15-18l crijevnih plinova koji ne uzrokuju nikakve probleme, razgrađuju se u crijevnoj stjenci i izdahnu kao vodik bez mirisa ili okusa ili se često oslobađaju neprimjetno. Meteorizam je pojačano ispuštanje vjetrova. Nadutost oslobađa više vjetrova slabog mirisa u slučaju fermentacije ili neugodnog i intenzivnog mirisa u slučaju truljenja.


Kod žena su obično manje neugodni jer jedu svjesnije i manje mesa.

Meteorizam plinovima rasteže crijeva uz malo ili nimalo izlaznog vjetra.

Debelo crijevo kada se rasteže može vršiti pritisak na želudac dopuštajući želučanoj kiselini da se podigne prema jednjaku kada može nastati osjećaj žgaravice“ – dr.med. Reckel Darm krank, alles krank (prijevod naslova: Crijevo bolesno, sve bolesno)


Možda ste jednostavno pojeli previše brzo za pravilnu probavu. Ili možda imate određenu intoleranciju na hranu ili neki gastrointestinalni problem, što se naravno može potvrditi detaljnijom obradom.


Kako mikrobi u vašim crijevima probavljaju različite „izvore goriva“ poput vlakana, proteina, žučnih kiselina, sluzi, tako proizvode različite plinove kao nusprodukte. Flatulencija je primarno plin bez mirisa, ali u manjem broju slučajeva to je plin neugodnog mirisa, često se kaže da ima miris pokvarenih jaja. Često se takvi neugodni mirisi povezuju s narušenom crijevnom barijerom.


Neki od uzroka pojačanog stvaranja plinova mogu uključivati:

  • Malapsorpciju ugljikohidrata (poremećena apsorpcija hranjivih tvari jer je crijevna sluznica nadražena ili upaljena)

  • SIBO – prerastanje bakterija u tankom crijevu

  • Funkcionalni probavni poremećaj poput IBS-a (sindrom iritabilnog crijeva)

  • Visceralna preosjetljivost – osjećaj nadutosti čak i kod normalne količine plinova

  • Manjak dobrih bakterija koje probavljaju hranu koju konzumiramo (npr. laktobacili i bifidobakterije probavljaju ugljikohidrate)


2. Opstipacija, odnosno otežano i nedovoljno često pražnjenje crijeva koje može biti popraćeno tvrdom stolicom. Više čimbenika može utjecati na ovu neugodnu pojavu, a oni uključuju neadekvatnu prehranu bogatu šećerom, smanjen unos vlaknaste hrane, konzumaciju industrijskih proizvoda. Uzrok može biti i nedovoljan unos tekućine tijekom dana, izostanak tjelovježbe ili smanjeno kretanje što dovodi do usporenog motiliteta crijeva. U nekim slučajevima uzrok opstipacije može biti i neki medicinski problem poput priraslica na crijevima, gastropareza (paraliza crijevnih mišića), prisutnost „loših“ bakterija, gljivica ili parazita u crijevima. Ono što bi vam moglo pomoći u slučaju opstipacije je uzimanje probiotika, prebiotika te vitamina i minerala koji doprinose održavanju uravnoteženog crijevnog mikrobioma.


Probiotici su živi mikroorganizmi, tzv. „dobre“ bakterije koje se prirodno nalaze u našim crijevima i imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje. Primjerice laktobacili i bifidobakterije utječu, između ostalog, na peristaltiku crijeva. Laktobacili naseljavaju tanko i debelo crijevo te sudjeluju u razgradnji ugljikohidrata kao i bifidobakterije koje naseljavaju debelo crijevo. Pod utjecajem različitih čimbenika, broj dobrih bakterija se može smanjiti stoga je važno unositi ih kroz hranu poput jogurta, kefira, kiselog kupusa, kiselih krastavaca, kombuche. Ponekada prehranom ne možemo unijeti dovoljne količine probiotika te se oni mogu uzimati kao dodatak prehrani. Naša preporuka je korištenje višesojnog probiotika sa aktivnim bakterijskim kulturama ljudskog probavnog sustava. No kako u moru aktualne ponude dodataka prehrani odabrati kvalitetan probiotik?


Kako provjeriti kvalitetu i aktivnost bakterija? Napravite jogurt! (recept na naslovnici )


Sa samo 2 vrećice MyBIOTIK® PUR-a u 1l mlijeka (može i kozje, sojino, kokosovo mlijeko) napravite ukusan probiotički jogurt.

Ono što se kod proizvodnje jogurta događa još u mljekarama, gdje kroz proizvodnju mliječne kiseline iz mlijeka nastaje jogurt, kod praha se odvija u ljudskom tijelu, gdje bakterije aktivno koriste svoje sposobnosti za nas.


Prebiotici su hrana za dobre bakterije, odnosno neprobavljeni ostaci hrane koji u crijevima postaju hrana za korisne bakterije. Prisutni su u hrani bogatoj vlaknima kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice, a ljudsko tijelo ih ne može probaviti. Prebiotike možemo pronaći u hrani poput korijena cikorije, luka i češnjaka, zobenih pahuljica. Preporučeni dnevni unos vlakana je 25-30g što često prehranom ne možemo postići zato preporučamo dodatno uzimanje prebiotika u obliku dodatka prehrani poput MyBIOTIK®PRAELASAN ili MyBIOTIK® BIOFIBRE, sadrži najmanje 80 g topivih vlakana na 100 g.


3. Hormoni su također jedan od uzročnika nadutosti, možda ste primijetili da nadutost vašeg trbuha slijedi vaš menstrualni ciklus, odnosno da se javlja prije i tijekom menstruacije. Nadutost je također česta tegoba tijekom hormonskih fluktuacija u perimenopauzi. Važno nam je istaknuti ženske hormone kada se radi o nadutosti trbuha jer mogu utjecati na nadutost iz nekoliko perspektiva.


Estrogen uzrokuje zadržavanje vode – kad vrijednost estrogena poraste, a progesteron padne, možete primijetiti nadutost od tekućine. To vam, osim povećanog volumena maternice neposredno prije menstruacije, može uzrokovati napuhan trbuh. Ali hormoni također djeluju na vaš probavni sustav. I estrogen i progesteron mogu uzrokovati crijevne plinove usporavanjem ili ubrzavanjem motiliteta (pokretljivosti) crijeva. Estrogenski receptori u vašem gastrointestinalnom traktu također utječu na vašu visceralnu osjetljivost - što čini da se osjećate napuhano.


Beta-glukuronidaza je bakterijski enzim koji može ograničavati izlučivanje lijekova, hormona poput estrogena i toksina iz tijela, a razina ovog enzima može se testirati iz uzorka stolice. Za više informacija oko analize možete nas kontaktirati putem e-maila ili telefona.


4. Intoleracije na hranu, određene namirnice ili njihove sastojke podrazumijevaju nepodnošenje tih namirnica ili sastojaka (npr. laktozu, fruktozu, gluten ili histamin). Njihova konzumacija može dovesti do simptoma poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva i malaksalosti što remeti dnevni ritam i kvalitetu života.


5. Neki drugi uzroci nadutosti mogu uključivati:

  • Ascites – nakupljanje tekućine u trbušnom prostoru

  • Stres

  • Insuficijencija gušterače – smanjena proizvodnja probavnih enzima

  • Upala želuca ili crijeva

  • Karcinom


Kako riješiti problem nadutosti?

Prije svega bitno je odgonetnuti uzrok nadutosti, u slučajevima kada je nadutost prisutna duži period najbolje je posavjetovati se sa liječnikom. Jednako tako prije nego što započnete uzimati dodatke prehrani dobro je provjeriti uzrok opstipacije te dobiti uvid u točan status vaše crijevne mikroflore, na taj način i odgovarajuća terapija će se prilagoditi vama.


Jedan od načina na koji možete otkriti status crijevne flore je davanjem uzorka stolice za analizu u vašem centru zdravlja crijeva Proimmunu (više informacija o analizama na: www.proimmun.hr, pozivom na 099 422 24 22 ili na info@proimmun.hr)



U nastavku donosimo neke od savjeta koji bi vam mogli pomoći u borbi protiv nadutosti:

  • redovito vježbanje – doprinosi trenutnom ublažavanju nadutosti ali služi i kao preventivna metoda

  • temeljito žvačite zatvorenih usta kako biste izbjegli gutanje zraka

  • povećajte dnevni unos tekućine, ukoliko konzumirate kavu ili čaj povećajte dodatno unos tekućine jer kava i neki čajevi mogu djelovati kao diuretici (potiču mokrenje)

  • hrana bogata vlaknima, posebno ako patite od opstipacije

  • jedite manje, češće obroke umjesto velikih obroka

  • masirajte trbuh s desna na lijevo kako biste oslobodili zarobljeni vjetar

  • izbjegavajte namirnice koje hrane nepoželjne vrste bakterije (rafinirani šećer, pekarski proizvodi) kao i namirnice na koje imate povećanu osjetljivost ili intoleranciju

  • provjera statusa crijevne mikroflore davanjem uzorka stolice

  • uzimajte višesojne probiotike (komplekse metabolički aktivnih bakterijskih kultura poput laktobacila i bifidobakterija) i prebiotike


* Članak je u informativne svrhe u vezi s probioticima i nema namjeru ukazati na to da je bilo koja tvar spomenuta u ovom članku namijenjena dijagnosticiranju, liječenju, ublažavanju ili prevenciji bilo koje bolesti.







bottom of page