top of page

Medicinski značajni 

Kriteriji kvalitete medicinski relevantnih probiotičkih pripravka po smjernicama EU-a, WHO-a i WGO-a

shutterstock_1975762541.jpg

Sigurnost
Svi bakterijski sojevi moraju imati međunarodni status GRAS (Generally Recognized As Safe) ili slične certifikate, što znači maksimalnu sigurnost konzumacije kod ljudi i odsutnost nuspojava, čak i uz dugotrajnu upotrebu.

Identificirani soj(evi) i podrijetlo 
Iznimno je važno odabrati bakterijske sojeve  čiji je proučen i dokazan  učinak znanstvenim studijama. Drugim riječima, prilikom uzimanja određenog soja moramo znati njegovo "ime i prezime” i provjeriti koliko je znanstvenih studija provedeno radi provjere učinkovitosti I neškodljivosti.

Npr. Lactobacillus plantarum W24,
Rod – Lactobacillus; vrsta – plantarumi; oznaka soja W24

 
Učinkovitost pojedinih sojeva dokazana je znanstvenim istraživanjima, stoga se njihovi rezultati dobiveni s određenim sojem ne mogu primjenjivati na neke druge, neistražene sojeve. Podaci o rodu, vrsti i soju osnovni su podaci o određenom probiotiku, a takva nomenklatura prihvaćena je u znanstvenoj zajednici. 

Broj bakterija
Najmanje 10^9 CFU (= 1 milijarda bakterija po gramu praha). 
Nutrimmun® proizvodi sadrže 2x10^9 CFU (= 2 milijarde bakterija)


Aktivnost i reproduktivnost
Bakterije su prvotno suho smrznute, trebaju se aktivirati u vodi („rehidrirati“), kako bi mogle izvršiti svoje zadatke u crijevima. Aktivnim bakterijama se smatra broj rehidriranih bakterija spremnih za rad. Prema rječniku definicija: 
aktivan= (lat. activus djelatan) radan, vrijedan, živ, okrena, još u službi, u djelovanju
aktivirati = (lat. activare) staviti u djelovanje, ubrzati, ubrzavati, pospješiti, pospješivati

Kako provjeriti kvalitetu i aktivnost bakterija? Napravite jogurt! (recept)


Ono što se kod proizvodnje jogurta događa još u mljekarama, gdje kroz proizvodnju mliječne kiseline iz mlijeka nastaje jogurt, kod praha se odvija u ljudskom tijelu, gdje bakterije aktivno koriste svoje sposobnosti za nas.

 

Otpornost na želučane i žučne kiseline
Da bi probiotičke kulture mogle doći na mjesto događaja – u crijevo – moraju dobro podnijeti putovanje kroz želudac. Međutim, budući da u želucu vladaju manje gostoljubivi uvjeti, probiotička kultura prirodno mora raspolagati s visokim stupnjem otpornosti na kiselinu, te mora biti robusna. Visoki stupanj otpornosti prema želučanim i žučnim sokovima, te garancija sposobnosti za preživljavanje korištenih bakterijskih kultura, koja je s time povezana, osnovne su pretpostavke za tvrtku nutrimmun®, te se ubrajaju u naše standarde kvalitete. 

Sposobnost reaktivacije 
Aktivnim bakterijama se smatra broj rehidriranih bakterija spremnih za rad. Studije dokazuju da je najbolje rehidrirati i na taj način aktivirati suho smrznute bakterije izvan tijela u neutralnoj tekućini. Stoga su svi nutrimmun® proizvodi pakirani u pojedinačnim vrećicama.

Prah vs Kapsule?
Bitno je da dovoljno „igrača“ stigne živih do svog odredišta u crijevima. Putovanje kroz želudac, s agresivnim kiselinama, želučanim i žučnim sokovima je izazov koji lakše podnesu bakterije iz praha, koje su prije unosa već rehidrirane u čaši vode. Tvrtka nutrimmun® provela je istraživanje praha i kapsula istog sastava te su prema zaključku istraživanja i boljim karakteristikama svi njihovi pripravci u prahu.

Sadržanost bakterija 
Mjerodavan je broj bakterija na ambalaži proizvoda pri isteku roka trajanja proizvoda, a ne broj bakterija u vrijeme punjenja. Bakterije umiru nakon samo nekoliko dana, ako im okoliš ne nudi optimalne životne uvjete. Stoga su svi nutrimmun proizvodi pakirani u pojedinačnim vrećicama otpornim na vlagu, jer je tako podržana stabilnost bakterijama, a to znači najmanje 2x10^9 jedinica (CFU) po vrećici, do zadnjeg dana roka trajanja proizvoda.
 

Izrezak.JPG

Koordinirani kompleks različitih vrsta bakterijskih sojeva
Tim koji raspolaže različitim vještinama uspješniji je od pojedinačnog borca. Ako probiotički pripravak sadrži više različitih vrsta bakterija, a neke od njih su iz različitih rodova, djelovanje koje takav pripravak ima složenije je od onog koje bi imao pripravak sa samo jednim sojem te omogućuje bolju komunikaciju između bakterija i ljudskih stanica kao i umnožavanje potencijala pojedinih sojeva.

Međusobno usklađeni bakterijski sojevi
Međusobno savršeno usklađena bakterijska zajednica ističe se velikom raznolikošću (diverzitetom). Sinergija bakterijskih sojeva te učinkovitost pomiješanih bakterijskih sojeva i njihovo djelovanje se dokazuje znanstvenim istraživanjima. nutrimmun® proizvodi pomno su birani kompleksom od prirodnih, međusobno usklađenih, metabolički aktivnih bakterijskih kultura.

Bez sladila, glutena i laktoze
Za dobru podnošljivost i za osjetljive korisnike kao što su alergičari i kronični bolesnici. Bez nepotrebnih dodataka - Za izbjegavanje
intolerancije. Niti u jednom od nutrimmun®  proizvoda nema nepotrebnih dodataka. U to možete biti 100% sigurni. Npr. MyBIOTIK®PROTECT je bez glutena, bez laktoze, veganski, bez aroma i bez bojila i sladila.

 

Aktivacijska matrica
Vitamini i minerali dodani su za povećanje aktivnosti i održavanje normalnih funkcija. Npr. MyBIOTIK®PROTECT je dodatak prehrani s kompleksom od 11 prirodnih, međusobno usklađenih, metabolički aktivnih bakterijskih kultura i vitaminom B2. Vitamin B2 doprinosi održavanju normalnih sluznica i zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Studije učinkovitosti
Probiotici kao i svi pripravci bi trebali imati svoju dokazanu učinkovitost provođenjem znanstvenih studija na ljudima.

 

Stabilnost pri sobnoj temperaturi
Zahtijevanjem kvalitetne analize svakog punjenja i dokazanom 24-mjesečnom stabilnošću pokazalo se da proizvodi nutrimmun® opstaju pri sobnoj temperaturi. Brojnost metabolički aktivnih bakterija, a to znači najmanje 2x10^9 jedinica (CFU) po vrećici, do zadnjeg dana roka trajanja proizvoda.


nutrimmun® proizvodi zadovoljavaju sve ove kriterije kvalitete i sadrže isključivo mješavine bakterijskih kultura mikroorganizama ljudskog probavnog sustava.

bottom of page