top of page

Kriteriji

Smjernice za pomoć pri odabiru kvalitetnog proizvoda

Izrezak.JPG

Kako probiotički pripravci djeluju?


Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže (između tzv. “dobrih i loših” bakterija) u našim crijevima jer mikroflora može postati poremećena uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova te jednolične prehrane. Danas, zahvaljujući sve većem broju istraživanja, zna se kako svaki rod ima poseban utjecaj, kao i svaki specifični soj u rodu ima svoje značaje i ulogu. Stoga je jako važno dva sata nakon antibiotika uzimati probiotički pripravak šireg spektra za bržu uspostavu ravnoteže.

Što je kvalitetan pripravak?


Smatra se pripravak s aktivnim bakterijskim kulturama, s više raznih sojeva, specificiranog roda i podrijeti s više od 10^9 sadržanih bakterija. Otpornost na želučane i žučne kiseline također je važna karakteristika te da sadrže ljudske sojeve bakterija.
 

Što znači aktivne bakterije kad su u pripravcima u suho smrznutom obliku?


Bakterije su prvotno suho smrznute, trebaju se aktivirati u vodi („rehidrirati“), kako bi mogle izvršiti svoje zadatke u crijevima. Aktivnim bakterijama se smatra broj rehidriranih bakterija spremnih za rad.
Prema rječniku definicija: 
aktivan= (lat. activus djelatan) radan, vrijedan, živ, okretan, još u službi, u djelovanju
aktivirati = (lat. activare) staviti u djelovanje, ubrzati, ubrzavati, pospješiti, pospješivati

Kako provjeriti kvalitetu i aktivnost bakterija? Napravite jogurt! (recept)


Ono što se kod proizvodnje jogurta događa još u mljekarama, gdje kroz proizvodnju mliječne kiseline iz mlijeka nastaje jogurt, kod praha se odvija u ljudskom tijelu, gdje bakterije aktivno koriste svoje sposobnosti za nas.
 

o nama (1).png

Identificirani soj(evi), specificiranog roda i podrijetlo 


Postoji mnogo različitih bakterija, ali malo njih možemo odabrati kao probiotike. One koje se takvima mogu smatrati uglavnom su bakterije mliječne kiseline, odnosno bakterije koje fermentiraju šećere u mliječnu kiselinu i pripadaju različitim rodovima (laktobacili, bifidobakterije, enterokoki, laktokoki), kojih ima na tisuće vrsta i stotine tisuća različitih sojeva.

 npr. Lactobacillus rhamnosus W71,
Rod – Lactobacillus; vrsta – rhamnosus; oznaka soja W71 

S njegovim potpunim “imenom i prezimenom” (rod, vrsta, oznaka soja)  možemo znati i provjeriti koliko je znanstvenih studija provedeno radi provjere učinkovitosti i neškodljivosti.
Učinkovitost pojedinih sojeva dokazana je znanstvenim istraživanjima, stoga se njihovi rezultati dobiveni s određenim sojem ne mogu primjenjivati na neke druge, neistražene sojeve.  
Podaci o rodu, vrsti i soju osnovni su podaci o određenom probiotiku, a takva nomenklatura prihvaćena je u znanstvenoj zajednici. 


Trenutno dostupni podaci omogućuju povezivanje određenih sojeva s određenim učincima (neiscrpan popis) npr. 
Lactobacillus rhamnosus
Učinak(i): Prevencija proljeva uzrokovanog uzimanjem antibiotika.
Studija:  Armuzzi et al, objavljeno 2001. u "Alimentary and Pharmacology Therapy, 15, 163-169", 
Cremonini et al. 2002. objavljeno u "American Journal of Gastroenterology, 11, 2744-2749"

Lactobacili:
Rod Lactobacillus čini veliki dio skupine bakterije mliječne kiseline, a naziv de dobio zahvaljujući činjenici da većina članova ove skupien može pretvarati laktozu i ostale šećere u mliječnu kiselinu. Laktobacili u ljudskom organizmu nastanjuju crijevo, dio su vaginalne flore, a nalaze se i u fermentiranoj hrani poput jogurta, sira, kiselog kupusa i krastavaca, pica i vina. Do danas je identificirano više od 125 vrsta roda Lactobaccillus, a kao probiotici rabe se vrste L. acidophilus, L. rhamnosus, L. breve, L. bulgarius, L. casei, L. gasseri i L. plantarum.
Bifidobakterije: 

Rod Bifidobakterium pripada skupina anaeobnih bakterija koje su prirodn prisutne u debelom crijevu.  Do danas je izolirano 30 vrsta bifidobakterija, uključujući i probioitčke vrste B. bifidum, B. animalis, B. breve, B. longum, B. infantis i B. lactis. 

Koordinirani kompleks različitih vrsta bakterijskih sojeva

Tim koji raspolaže različitim vještinama uspješniji je od pojedinačnog borca. Ako probiotički pripravak sadržava više različitih vrsta bakterija, a neke od njih su iz različitih rodova, djelovanje koje takav pripravak ima složeniji je od onog koje bi imao pripravak sa samo jednim sojem te omogućuje bolju komunikaciju između bakterija i ljudskih stanica kao i umnožavanje potencijala pojedinih sojeva.

Otpornost na želučane i žučne kiseline
Da bi probiotičke kulture mogle doći na mjesto događaja – u crijevo – moraju dobro podnijeti putovanje kroz želudac. Međutim, budući da u želucu vladaju manje gostoljubivi uvjeti, probiotička kultura prirodno mora raspolagati s visokim stupnjem otpornosti na kiselinu, te mora biti robusna. Visoki stupanj otpornosti prema želučanim i žučnim sokovima, te garancija sposobnosti za preživljavanje korištenih bakterijskih kultura, koja je s time povezana, osnovne su pretpostavke za tvrtku nutrimmun®, te se ubrajaju u naše standarde kvalitete. 


Prah vs Kapsule?
Bitno je da dovoljno „igrača“ stigne živih do svog odredišta u crijevima. Putovanje kroz želudac, s agresivnim kiselinama, želučanim i žučnim sokovima je izazov koji lakše podnesu bakterije iz praha, koje su prije unosa već rehidrirane u čaši vode. Tvrtka nutrimmun® provela je istraživanje praha i kapsula istog sastava te su preže zaključku istraživanja i boljim karakteristikama svi njihovi pripravci u prahu, pakirani u pojedinačnim vrećicama otporni na vlagu.

graf.JPG
kaps tblt.JPG
depositphotos_4293880-stock-photo-girl-with-thumbs-up.jpg

Sadrži li proizvod ljudske ili životinjske bakterijske sojeve?
(Birajte one koje sadrže isključivo ljudske sojeve bakterija.) 

Još jedna od najvećih prednosti nutrimmun®, je što sadrži humane bakterije – one koje su i inače dio ljudskog probavnog sustava, stoga su potpuno kompatibilne s ljudskim tijelom i mogu se koristiti dugoročno, bez mogućnosti izazivanja štetnih nuspojava ili navikavanja organizma na iste.

 

Kako znam koji pripravak je dobar  za mene ?

Dakle, ne postoji sveobuhvatni probiotički pripravak.  Ukoliko sadrži širi spektar Lactobacillusa i Bifidobakterija, što su prirodni stanovnici naših crijeva, podupiremo rad i često ne možemo pogriješiti s time. No ukoliko želimo biti sigurniji, uvijek možemo napraviti analizu crijevne mikroflore (Proimmun- status flora) koja će pokazati aktualni sastav kao i eventualne potrebe za nadopunom pri pojačavanjem raznolikosti.

Gdje mogu nabaviti kvalitetan pripravak?

U ljekarnama su svi dostupni lijekovi i pripravci koji su ispitani i registrirani.
Nutrimmun® proizvodi su također dostuoni u ljekarnama ili preko Proimmun+ webshopa.


Mogu li se probiotici dati i trudnicama/dojiljama?

S obzirom na to da se sadržane „dobre“ bakterije u probiotičkim pripravcima prirodno nalaze u našim crijevima, one mogu imati pozitivne utjecaje na probavu, no uvijek je poželjno prije uzimanja savjetovati se s nadležnim ginekologom tijekom trudnoće i dojenja.

Mogu li se probiotici dati i djeci?
Na tržištu postoji specijalni probiotički pripravci prilagođeni bebama i djeci od jedne godine nadalje. 
I kod tih pripravaka vrijedi, što je opširniji kompleks različitih vrsta bakterijskih sojeva pokriva više polja i djelovanja. Tim koji raspolaže različitim vještinama uspješniji je od pojedinačnog borca.

Npr. MyBIOTIK ®PROTECT je dodatak prehrani s kompleksom od 11 prirodnih, međusobno usklađenih, metabolički aktivnih bakterijskih kultura i vitamin B2  – prigodan za djecu od 1 godine nadalje.

bottom of page