top of page

Što je imunološki sustav i kako funkcionira?


Ljudi su svakodnevno izloženi brojnim opterećenjima, utjecajima okoline i patogenima. Da bi naše tijelo izdržalo ove vanjske utjecaje, potreban nam je netaknut, dobro funkcionirajući imunološki sustav.


... označava štetno od bezopasnog

... brani od patogena i zagađivača

... tolerira korisne hranjive tvari

... podržava zacjeljivanje rana


Da bi mogao obavljati sve ove zadatke, sve komponente ove vrlo složene mreže moraju ispravno funkcionirati i međusobno djelovati. Tu pripadaju crijevno-imunološki sustav i mreža sluznica cijelog tijela. To je jedini način kako imunološki sustav može reagirati na vrlo osjetljiv, ali i vrlo precizan način.


U stvari, bitan dio našeg obrambenog sustava nalazi se u crijevima. Ovdje se nalazi 80% naših imunoloških stanica, zbog čega također govorimo o crijevu - imunološkom organu.



Timski rad - nespecifičan i specifičan imunološki sustav


Razlikuje se urođeni (nespecifični) i stečeni (specifični) imunološki sustav.


Urođeni sustav, kao što i samo ime govori, aktivan je od rođenja. Ako patogeni prodiru u tijelo, obrambene stanice koje pripadaju urođenom imunološkom sustavu postanu aktivne. Oni uglavnom uključuju prirodne stanice ubojice (npr. makrofagi). Oni prepoznaju patogene, apsorbiraju ih i zatim uništavaju. Međutim, nisu svi patogeni uvijek prepoznati na ovaj način. Tada tzv. specifični imunološki sustav preuzima obranu od patogena.


Specifični sustav tijekom života provodi kontinuiranu i intenzivnu obuku i tako uči specifično prepoznavati opasne uljeze. Sustav sprema naučene značajke specifičnog prepoznavanja, npr. patogene, u jednu vrstu memorije da bi kod ponovnog ulaska patogena, sustav mogao to učinkovito eliminirati, ali i tolerirati bezopasne tvari iz okoliša. Dva tima imunološkog sustava rade ruku pod ruku, a njihova nesmetana interakcija jamstvo je dobrog zdravlja.


Zaključak


Imunološki sustav jedan je od najkompleksnijih i najumreženijih sustava u tijelu, uzimajući u obzir da crijevo, gdje se nalazi 80% imunoloških stanica, igra ključnu ulogu. Nespecifična i specifična imunološka obrana djeluju ruku pod ruku i osiguravaju nam očuvanje zdravlja.


bottom of page