top of page

Zdravlje počinje u crijevima


U crijevu se nalazi vojska mikroorganizama koja čini nevjerojatnih 80% našeg imunološkog sustava. Imunološki organ crijevo je imunološko središte u kojem se vrši njezina obuka kako bi mikroorganizmi mogli razlikovati prijateljski i neprijateljski raspoložene potencijalne napadače. Osim toga, u crijevu se nalazi 100 milijuna živčanih stanica. Ovdje se stvara 90% hormona sreće - serotonina, pa ne govorimo uzalud o našem „trbušnom mozgu“, budući da je naše crijevo izravno povezano s mozgom i na taj način neposredno utječe na našu mentalnu ravnotežu.


Zdravo crijevo osigurava mnogo više od samo dobre probave


Kada osvijestite ulogu i značaj zdravlja crijeva, bolje ćete razumjeti zašto leptirići u trbuhu stvaraju dobar osjećaj ili zašto snažne emocije kao što su strah, uzbuđenje ili stres utječu na nastanak različitih neugodnih osjećaja.


Medicinska istraživanja ponovno su posljednjih godina otkrila crijeva i njihov kompleksni ekološki sustav kao pozitivan potencijal za zdravlje i liječenje bolesti. Pretpostavka o crijevu kao o dosadnoj cijevi za probavu više nije aktualna. Danas, zbog velikog broja studija, u žarištu istraživanja nastaje nova, kompleksna predodžba o crijevu koja uključuje važnost i stabilnost crijevne mikroflore kao centra zdravlja, ali isto tako i nastanka bolesti.


Važne informacije o crijevu:

  1. dužina 6-8 m

  2. ogromna površina koja iznosi cca. 400m2 što odgovara veličini teniskog igrališta

  3. kroz probavni trakt prođe za vrijeme ljudskog života 30 tona hrane i 50 000 litara tekućine

  4. u crijevu se nalazi 500 bilijuna prijateljskih bakterija koje su u raznim ulogama ključnih bioloških sustava, a njihov određeni učinak održava nas zdravima

  5. sadrži 3 razine zaštite: crijevnu floru, crijevnu sluznicu i imunološki sustav

  6. sadrži 80% imunoloških stanica i zbog toga ga nazivamo najvećim imunološkim organom i prvom linijom obrane od mikroorganizama

  7. u crijevu se stvara više od 90% hormona sreće- serotonina

  8. u crijevu se nalazi oko 100 milijuna živčanih stanica (više nego u koštanoj srži)

  9. crijevo je putem osi-crijevo-mozak izravno povezano s mozgom te može zajedno s mozgom odlučivati o našim osjećajima


Čarobni stroj crijevo i njegovi radni zadaci:

  • probava

  • imunološka funkcija

  • mentalni balans

  • proizvodnja energije

  • regulacija vode i soli u organizmu

  • produkcija vitamina i hormona


Cjeloživotno partnerstvo


U našem crijevu, potpuno prirodno, živi 100 bilijuna korisnih crijevnih bakterija koje nazivamo crijevna flora (crijevna mikrobiota). U suradnji s crijevnom sluznicom, ovaj kompleksan ekološki crijevni sustav svakodnevno brine o našem zdravlju. Više o pojedinačnim razinama ovoga sustava doznat ćete na linku: Zaštitne razine crijeva.


Zdravo crijevo – centar zdravlja i osjećaja ugode


Naše je crijevo ključ osjećaja ugode i dobar je koordinator mrežnog sustava. Prosljeđuje sve važne informacije o sustavu krvi i limfe mnogim različitim sustavima u našem tijelu.


Ravnoteža crijevnog ekosustava ključna je za učinkovito funkcioniranje imunološkog sustava, kontroliranje upala, hormonalnu i mentalnu ravnotežu, zdravu kožu, svakodnevnu modulaciju metabolizma i opće gastrointestinalno zdravlje.


Što može narušiti osjetljivu crijevnu ravnotežu?


Čak i najmanje promjene našeg načina života mogu utjecati na kompleksni, ali fino usklađeni unutarnji ekološki sustav. Nažalost, nekoliko obilježja suvremenog načina života izravno pridonosi nezdravoj crijevnoj flori, a u to se ubrajaju sljedeći čimbenici:

  • antibiotici i drugi lijekovi, kao što su kontracepcijske pilule i nesteroidni protuupalni lijekovi

  • prehrana bogata (rafiniranim) ugljikohidratima, šećerom, prerađenom hranom

  • prehrana s niskim udjelom lako probavljivih vlakana

  • prehrambeni toksini poput pšenice i industrijskih ulja koji uzrokuju propusnost crijeva

  • kronični stres

  • kronične bolesti

  • utjecaj okoliša



Narušena crijevna ravnoteža


Svaki se dan u istraživanjima otkrivaju nova međudjelovanja čovjeka i ekološkoga sustava crijeva. Prema njima, ne postoji samo jedna veza između tipičnih crijevnih tegoba kao što su proljev, začepljenje crijeva (zatvor), nadutost i nadraženost crijeva i kroničnih upalnih bolesti crijeva. S time je također povezana i nemogućnost podnošenja određenih namirnica, alergije, neurodermatitis, ali i metaboličke bolesti izazvane poremećajem izmjene tvari, kao što su dijabetes ili prekomjerna težina. Čak se i osjećaj psihičke ugode povezuje s crijevom i crijevnim bakterijama.


Zaključak


Fascinantno je kakvim začuđujućim sposobnostima naša čudesna tvorevina crijevo dnevno radi za nas i naše zdravlje. Zdravo je crijevo ključ vašeg tjelesnog i psihičkog osjećaja ugode. Stoga svaki dan dobro brinite o njemu.


Jeste li znali..

Ponekad donosimo odluke iz trbuha ili su nam određene stvari teško sjele na želudac. Mnogo toga ukazuje na vezu između našeg tijela i naših osjećaja, a ne govorimo bez razloga i o trbušnom mozgu. Naša crijeva okružena su sa više od 100 milijuna živčanih stanica - našeg središnjeg živčanog sustava ili trbušnog mozga. 90% serotonina - hormona sreće sintetizira se u stanicama crijevne stjenke. Razmjena između trbuha i glave odvija se kroz os-crijeva- mozak u oba smjera.


Nova istraživanja sve više dokazuju utjecaj naših crijeva na psihološku dobrobit i našu mentalnu ravnotežu. Kao rezultat poslanih signala od trbuha do mozga, dolazi do različitih učinaka na osjećaj tuge, stresa, pamćenja, učenja i odlučivanja. Studija objavljena iz časopisa Neurogastroenterologija pokretljivosti ukazuje da neuroni i neurotransmiteri u trbuhu nisu jedini u ulozi slanja signala mozgu. U stvari, dobar dio posla obavlja crijevni mikrobiom.


Stoga, vjerujte svojem osjećaju iz trbuha - jer vaša crijeva imaju puno potencijala biti dobar partner!


Izvori:

https://nutrimmun.de/de/anwendungsbereiche/gesundheitsorgan-darm/

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/darmflora-immunsystem-ia.html


bottom of page