top of page

Organ 21. stoljeća – crijevo


U crijevu se nalazi vojska mikroorganizama koja čini nevjerojatnih 80% našeg imunološkog sustava. Imunološki organ crijevo je imunološko središte u kojem se vrši njezina obuka kako bi mikroorganizmi mogli razlikovati prijateljski i neprijateljski raspoložene potencijalne napadače. Osim toga, u crijevu se nalazi 100 milijuna živčanih stanica. Ovdje se stvara 90% hormona sreće - serotonina, pa ne govorimo uzalud o našem „trbušnom mozgu“, budući da je naše crijevo izravno povezano s mozgom i na taj način neposredno utječe na našu mentalnu ravnotežu.


Zdravo crijevo osigurava mnogo više od samo dobre probave


Kada osvijestite ulogu i značaj zdravlja crijeva, bolje ćete razumjeti zašto leptirići u trbuhu stvaraju dobar osjećaj ili zašto snažne emocije kao što su strah, uzbuđenje ili stres utječu na nastanak različitih neugodnih osjećaja.


Medicinska istraživanja ponovno su posljednjih godina otkrila crijeva i njihov kompleksni ekološki sustav kao pozitivan potencijal za zdravlje i liječenje bolesti. Pretpostavka o crijevu kao o dosadnoj cijevi za probavu više nije aktualna. Danas, zbog velikog broja studija, u žarištu istraživanja nastaje nova, kompleksna predodžba o crijevu koja uključuje važnost i stabilnost crijevne mikroflore kao centra zdravlja, ali isto tako i nastanka bolesti.Cjeloživotno partnerstvo


U našem crijevu, potpuno prirodno, živi 100 bilijuna korisnih crijevnih bakterija koje nazivamo crijevna flora (intestinalna mikrobiota). U suradnji s crijevnom sluznicom, ovaj kompleksan ekološki crijevni sustav svakodnevno brine o našem zdravlju. Više o pojedinačnim razinama ovoga sustava doznat ćete na linku: Zaštitne razine crijeva.


Zdravo crijevo – centar zdravlja i osjećaja ugode


Naše je crijevo ključ osjećaja ugode i dobar je koordinator mrežnog sustava. Prosljeđuje sve važne informacije o sustavu krvi i limfe mnogim različitim sustavima u našem tijelu.


Ravnoteža crijevnog ekosustava ključna je za učinkovito funkcioniranje imunološkog sustava, kontroliranje upala, hormonalnu i mentalnu ravnotežu, zdravu kožu, svakodnevnu modulaciju metabolizma i opće gastrointestinalno zdravlje.


Što može narušiti osjetljivu crijevnu ravnotežu?


Čak i najmanje promjene našeg načina života mogu utjecati na kompleksni, ali fino usklađeni unutarnji ekološki sustav. Nažalost, nekoliko obilježja suvremenog načina života izravno pridonosi nezdravoj crijevnoj flori, a u to se ubrajaju sljedeći čimbenici:

Narušena crijevna ravnoteža


Svaki se dan u istraživanjima otkrivaju nova međudjelovanja čovjeka i ekološkoga sustava crijeva. Prema njima, ne postoji samo jedna veza između tipičnih crijevnih tegoba kao što su proljev, začepljenje crijeva (zatvor), nadutost i nadraženost crijeva i kroničnih upalnih bolesti crijeva. S time je također povezana i nemogućnost podnošenja određenih namirnica, alergije, neurodermatitis, ali i metaboličke bolesti izazvane poremećajem izmjene tvari, kao što su dijabetes ili prekomjerna težina. Čak se i osjećaj psihičke ugode povezuje s crijevom i crijevnim bakterijama.

Izvori:

https://nutrimmun.de/de/anwendungsbereiche/gesundheitsorgan-darm/

https://www.zentrum-der-gesundheit.de/darmflora-immunsystem-ia.html


bottom of page