top of page

Kako nam vlakna mogu olakšati simptome menopauze?


Razdoblje menopauze predstavlja izazov za svaku ženu. Iako u užem smislu menopauza označava posljednju menstruaciju u životu, ona je puno više od jednostavne definicije.


Menopauza donosi sa sobom brojne kompleksne promjene koje utječu na naše fizičko i mentalno stanje. Te promjene započinju i prije same menopauze, a to prijelazno razdoblje prije menopauze nazivamo perimenopauzom i ono je obilježeno nepredvidljivim fluktuacijama razina hormona. Zbog toga dolazi do promjena u učestalosti i trajanju menstruacije, naleta vrućine, problema sa spavanjem, promjena u raspoloženju, itd. Osim ovih uglavnom već poznatih nuspojava vezanih uz menopauzu, jeste li znali da je menopauza jedan od glavnih čimbenika koji doprinose povećanju rizika od kardiovaskularnih bolesti kod žena?


Menopauza i zdravstveni rizici


Promjene u hormonima uzrokovane menopauzom utječu na metabolizam lipida, potrošnju energije, inzulinsku rezistenciju te sastav tijela (omjer mišićne mase i masti). Stoga ne čudi da je razdoblje menopauze povezano s povećanim rizikom od razvoja različitih kroničnih bolesti poput pretilosti, kardiovaskularnih bolesti i metaboličkog sindroma.


Menopauza i prehrambena vlakna


Sigurna sam da smo svi upoznati s utjecajima koje životni stil ima na zdravlje i smanjenje rizika od bolesti. Tjelesna aktivnost i kvalitetna prehrana su od iznimne važnosti, ali postoji često zanemaren segment kvalitetne prehrane, a to su prehrambena vlakna.


Prehrambena vlakna


Prehrambena vlakna se nalaze u cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama, voću i povrću. Trebali bismo unositi barem 25 grama dnevno, ali nažalost ljudi u zapadnim zemljama obično konzumiraju znatno manje vlakana.


Prehrambena vlakna i metabolički sindrom

Menopauza predstavlja važan faktor rizika od metaboličkog sindroma. Metabolički sindrom je kompleksan poremećaj koji se sastoji od nekoliko metaboličkih abnormalnosti koje se javljaju skupa i povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Prehrambena vlakna nam mogu pomoći u prevenciji metaboličkog sindroma, budući da je dodatnim povećanjem unosa vlakana za 10 grama utvrđeno linearno smanjenje rizika od metaboličkog sindroma za 11% (ukupan unos veći od 30 grama ne pruža dodatne benefite).


Prehrambena vlakna i kardiovaskularne bolesti


Istraživanja su pokazala da se rizik od kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti srca smanjuje za čak 9% za svakih dodatnih 7 grama prehrambenih vlakana dnevno.


Prehrambena vlakna i dijabetes


Unosom prehrambenih vlakana moguće je smanjiti i rizik od dijabetesa tipa 2, za otprilike 20 - 30%, ukoliko je dnevni unos vlakana veći od 25 grama (žene), odnosno 38 grama (muškarci).


Zaključak


Menopauza je izazovno razdoblje karakterizirano brojnim promjenama. Osim naleta vrućina i problema sa spavanjem, donosi i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2, a povećanje unosa prehrambenih vlakana može značajno smanjiti te rizike. Stoga je svakodnevno konzumiranje vlakana ključno kao podrška zdravlju tijekom menopauze.


Ana Milanović, univ. bacc. nutr.


Kako prehrambena vlakna mogu pomoći kod mršavljenja, saznajte klikom na link.



Izvori

Alberti, K. G., Eckel, R. H., Grundy, S. M., Zimmet, P. Z., Cleeman, J. I., Donato, K. A., ... & Smith Jr, S. C. (2009). Harmonizing the metabolic syndrome: a joint interim statement of the international diabetes federation task force on epidemiology and prevention; national heart, lung, and blood institute; American heart association; world heart federation; international atherosclerosis society; and international association for the study of obesity. Circulation, 120(16), 1640-1645.

Brinton, R. D., Yao, J., Yin, F., Mack, W. J., & Cadenas, E. (2015). Perimenopause as a neurological transition state. Nature reviews. Endocrinology, 11(7), 393–405. https://doi.org/10.1038/nrendo.2015.82

Jandrić, I., Šprem Goldštajn, M., Orešković, S., Bolanča, I., Grizelj, B. i Mikuš, M. (2022). Kardiovaskularno zdravlje u menopauzi. Liječnički vjesnik, 144 (11-12), 392-401. https://doi.org/10.26800/LV-144-11-12-7

National Institute on Aging, https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause (pristupljeno 5.11.2023.)

Office on Women’s Health, https://www.womenshealth.gov/menopause/menopause-basics (pristupljeno 5.11.2023.)

Opoku, A. A., Abushama, M., & Konje, J. C. (2023). Obesity and menopause. Best practice & research. Clinical obstetrics & gynaecology, 88, 102348. https://doi.org/10.1016/j.bpobgyn.2023.102348

Pu, D., Tan, R., Yu, Q., & Wu, J. (2017). Metabolic syndrome in menopause and associated factors: a meta-analysis. Climacteric : the journal of the International Menopause Society, 20(6), 583–591. https://doi.org/10.1080/13697137.2017.1386649

Takahashi, T. A., & Johnson, K. M. (2015). Menopause. The Medical clinics of North America, 99(3), 521–534. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2015.01.006

Threapleton, D. E., Greenwood, D. C., Evans, C. E., Cleghorn, C. L., Nykjaer, C., Woodhead, C., ... & Burley, V. J. (2013). Dietary fibre intake and risk of cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis. Bmj, 347. https://doi.org/10.1136/bmj.f6879

Weickert, M. O., & Pfeiffer, A. F. (2018). Impact of dietary fiber consumption on insulin resistance and the prevention of type 2 diabetes. The Journal of nutrition, 148(1), 7-12.

bottom of page