top of page

Crijevna sluznica - granica između unutarnjeg i vanjskog svijeta




Crijevna sluznica (intestinalna mukoza) važna je fizička barijera koja štiti našu unutrašnjost od utjecaja vanjskog svijeta. Uz sluznice nosa i pluća, crijevo predstavlja najveću površinu u tijelu koja iznosi zapanjujućih 400 m2.




Koju važnu funkciju obavlja crijevna sluznica unutar našeg sustava i kako utječe na naše zdravlje?


Predstavljajući drugu razinu zaštite, crijevna sluznica zajedno sa slojem mukusa obavlja mnoge važne zadatke:


Firewall - protupožarni zid za selektivni transport makromolekula


Još jedna iznimno važna funkcija ovog organa je njegova sposobnost regulacije transportiranja makromolekula u koje ubrajamo apsorpciju nutrijenata, elektrolita i homeostazu vode. Sluznica nam sa svojom ogromnom površinom koja iznosi više od 400 m2 omogućuje da budemo optimalno opskrbljeni.


Sluznica crijeva štiti nas tako da uz pomoć antitijela uništava ili neutralizira antigene – nepoznate supstancije štetne za naš organizam, bilo da su to bakterije, toksini ili nešto treće.


Kod zdrave sluznice crijeva stanice se nalaze gusto poredane jedne pored drugih. One se međusobno povezuju pomoću posebnih čvrstih spojeva, "tight junctions", kako bi bile što nepropusnije. Čvrsti spojevi poput čuvara podržavaju stanice sluznice i selektivno ograničavaju transport između epitelnih stanica.


Određeni imunološki ili živčani signali utječu na epitelnu barijeru s njezinim tijesnim međustaničnim vezama i kontroliraju ravnotežu između toleriranja i imunosti na strane antigene.


Proizvodnja mukusa – vrlo korisne sluzi

Mukus, kao neotopivi sluzavi sloj, prekriva epitel crijeva i štiti mukoznu membranu od kemijskih, enzimskih i mehaničkih oštećenja. Stoga je zdrava sluznica crijeva kompletno prekrivena debelim slojem mukusa.


Kronično-upalna oboljenja crijeva praćena su često smanjenim slojem mukusa!


Jeste li znali...

..da su oboljenja, kao što su npr. kronično-upalna oboljenja crijeva, praćena često smanjenim slojem mukusa?



Stvaranje antibiotika u vlastitome tijelu


Od različitih stanica sluznice crijeva mogu se stvarati antibiotici u vlastitome tijelu, takozvani defenzini. Defenzini se ubrajaju u oružje nespecifičnog imunološkoga sustava i suzbijaju klice koje izazivaju bolesti.


Svaka tri dana provodi se regeneracija crijevne sluznice u svrhu maksimalne funkcionalnosti.


Naše stanice sluznice crijeva u potpunosti se obnavljaju u roku od tri dana. Neke se stanice izmjenjuju već nakon 36 sati. Da bi se ovaj veliki učinak izmjene tvari mogao besprijekorno odvijati, našoj su sluznici potrebne posebne mikrohranjive tvari koje su od velike važnosti za proces regeneracije. U primarne mikronutrijente se ubrajaju cink, vitamin A, vitamin B2 i B12, biotin i niacin.


Aminokiselina L-glutamin je ključna komponenta za održavanje zdrave mukozne membrane. Tanko crijevo je najveći potrošač glutamina. Enterociti (epitelne stanice tankog crijeva) koriste glutamin kao osnovno gorivo za metaboličke funkcije. Smatra se da nedostatak glutamina vodi ka gubitku integriteta epitelnih stanica što može rezultirati većom propusnosti za različite toksine i infektivne čestice.


Osim toga, važnu ulogu za sluznicu crijeva imaju određene topive balastne tvari, takozvani prebiotici. Prebiotici su vrsta vlakana koje čovjek ne može probaviti, ali mogu korisne crijevne bakterije unutar probavnog sustava. Ta vlakna probioticima služe kao izvor nutritivnih spojeva i sudjeluju u održavanju dobrog rada probavnog i imunološkog sustava. Korisne crijevne bakterije (probiotici) razgrađuju prebiotike. Prebiotici stižu u debelo crijevo kao neprobavljivi sastojci hrane koji podliježu fermentaciji koju provode korisne bakterije. Fermentacijom, između ostalog, dolazi do nastanka kratkolančanih masnih kiselina, koje osim što predstavljaju sluznici crijeva izvor energije, imaju i dodatno djelovanje u sprječavanju nastanka upalnih procesa.


Zaključak


Sluznica crijeva površinom od 400m2 najveća je sluznica u ljudskom tijelu.


Svojim homeostatskim mehanizmima pozitivno djeluje na zdravlje i smatra se važnim čimbenikom u promicanju zdravlja svakoga pojedinca.


Budući da je naša sluznica crijeva svjetski prvak u diobi stanica, svaka se 3 dana u potpunosti obnavlja, ima posebnu potrebu za mikrohranjivim tvarima, koje podupiru ovaj ogromni posao izmjene tvari.


Pročitajte više o drugim razinama zaštite na našem blogu:



Izvori:

bottom of page